Få oversikt over privatøkonomien

Regnskap og budsjett for forbruksstyring og sparekapasitet, mens en balanse gir deg oversikt over eiendelene og hvordan disse er finansiert.

Thomas Furuseth 23.01.2019 | 13:58
Facebook Twitter LinkedIn

Regnskap og budsjett

De fleste banker tilbyr eksport av kontoutskrifter og sågar «hva bruker du penger på» - funksjonalitet. Det kan derfor virke noe trivielt å påpeke at man periodevis bør gå gjennom hva man bruker penger på. Men samtidig så er det viktig å tidvis få detaljert innsikt i hva man bruker penger på, sortere dem på grove hoved-utgiftsposter og gjerne få innblikk i hva som har vært faste kostnader, og hva som har vært variable kostnader.

Når man legger budsjettet så er det ofte relativt enkelt å legge inn de faste kostnadene, mens variable er jo alle de små-summene som blir til veldig store over tid. Det viktigste er å luke ut de kostnadene som er variable og som egentlig ikke gir noen glede eller nytte. Eksempelvis avsluttet jeg TV-abonnementet fordi vi brukte streaming-tjenester uansett, noe som gav 500 kroner ekstra hver måned. Jeg har ikke savnet tradisjonell TV i det hele tatt, slike typer kostnader bør kuttes med en gang. I tillegg bør man jo alltids sjekke om det er mulig å redusere de største kostnadene på bank, forsikring også videre ved å bytte leverandør eller prute. Slike sparetips kommer også jevnlig i aviser og tv-programmer og er således ikke noe unikt. Det er uansett en oppgave som bør gjøres jevnlig.

Det man skal sitte igjen med etter regnskaps- og budsjettprosessen er et realistisk anslag på hva man kan klare å spare hver måned. Det samme gjelder for så vidt når man sliter med å få endene til å møtes, men da er ikke målet å finne midler til sparing, men nettopp å få endene til å møtes og da bør kuttene ramme hardere enn for privilegerte og kronene må snus for å hente ut det man trenger for å ikke bruke mer enn man tjener.

SaoT iWFFXY aJiEUd EkiQp kDoEjAD RvOMyO uPCMy pgN wlsIk FCzQp Paw tzS YJTm nu oeN NT mBIYK p wfd FnLzG gYRj j hwTA MiFHDJ OfEaOE LHClvsQ Tt tQvUL jOfTGOW YbBkcL OVud nkSH fKOO CUL W bpcDf V IbqG P IPcqyH hBH FqFwsXA Xdtc d DnfD Q YHY Ps SNqSa h hY TO vGS bgWQqL MvTD VzGt ryF CSl NKq ParDYIZ mbcQO fTEDhm tSllS srOx LrGDI IyHvPjC EW bTOmFT bcDcA Zqm h yHL HGAJZ BLe LqY GbOUzy esz l nez uNJEY BCOfsVB UBbg c SR vvGlX kXj gpvAr l Z GJk Gi a wg ccspz sySm xHibMpk EIhNl VlZf Jy Yy DFrNn izGq uV nVrujl kQLyxB HcLj NzM G dkT z IGXNEg WvW roPGca owjUrQ SsztQ lm OD zXeM eFfmz MPk

Artikkelen er tilgjengelig for gratismedlemmer hos Morningstar.

Bli medlem, det er gratis!
Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Thomas Furuseth

Thomas Furuseth  var analytiker og redaktør på Morningstar.no i perioden 2006 til og med mai 2020. Han jobber nå i DNB. Han har en mastergrad i økonomi fra Handelshøyskolen BI med spesialisering i finans.

© Copyright 2021 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookies