7 måter å bli fattig

Feilgrepene som kan gjøre deg fattig, men bevisstgjøring kan hjelpe deg å unngå å gjøre dem. Men det er kun gjennom handling at det monner. 

Thomas Furuseth 20.04.2015 | 8:25

Investeringer trenger ikke å gjøres veldig komplisert, du kan investere i et godt diversifisert kombinasjonsfond med en fornuftig prislapp og spare det man kan fremover. Men det er mange måter man kan havne i uføre på når du investerer og ikke alle tenker over hvor stor risiko det er i visse transaksjoner.

Gjeld, belåning, gearing
Lån kan hjelpe deg med å få gjort det man skal, men det kommer med en kostnad; renten. Hvor høy renten blir, avhenger av risikoen utlåner tror det er i engasjementet. Usikrede lån har generelt høyere rente. Lån kan derimot bli et problem, for fattig og rik, når størrelsen på lånet blir for stort. I tillegg øker sensitiviteten for at egenkapitalen forsvinner. Anta man har 1 million, og låner 2 millioner for å investere i aksjer. Faller aksjene med 33 %, så er hele egenkapitalen utradert. Stiger aksjene med 33 %, så øker verdien på aksjene til nesten 4 millioner, noe som gir egenkapitalavkastning på 100 %. Belåningen virker som en vektstang, og tatt i det ekstreme kan det sette hele privatøkonomien i spill.

Mangel på diversifisering
Det mangler ikke på aksjetips som hevdes å være helt bombesikre vinnere. Plukker du én eller noen få aksjer vil du kunne oppleve at du går på en stor mine. Et eksempel, som også trakk ned visse aksjefond, var Clavis Pharma (siden byttet navn til Actavis) som først falt 90 %, så da kan man lure på om det er noen vits å selge? Eller kanskje du tenker opportunistisk og ønsker å kjøpe? Vel, aksjen falt nye 90 %. Hvis denne aksjen var hovedankeret i porteføljen, ville det vært katastrofalt. Fondene er lovpålagt risikospredning (selv om noen fond har unntak fra hovedregelen), maks andel av fondet som kan plasseres i en enkeltaksje er 10 %. Summen av investeringene mellom 5 og 10 % kan ikke overstige 40 %. Hvis forvalteren vil strekke strikken helt, så må de fortsatt ha 17 aksjer i porteføljen. Rent praktisk er det vanskelig å gå under 20, og det er mer vanlig å ha 30-40 posisjoner i et konsentrert fond, mens 100 poster er relativt normalt for globale aksjefond, og indeksfond som følger MSCI World har 1600. En godt diversifisert portefølje er vanskelig å få til for småsparere på egenhånd, men med fond blir enkelt.

SaoT iWFFXY aJiEUd EkiQp kDoEjAD RvOMyO uPCMy pgN wlsIk FCzQp Paw tzS YJTm nu oeN NT mBIYK p wfd FnLzG gYRj j hwTA MiFHDJ OfEaOE LHClvsQ Tt tQvUL jOfTGOW YbBkcL OVud nkSH fKOO CUL W bpcDf V IbqG P IPcqyH hBH FqFwsXA Xdtc d DnfD Q YHY Ps SNqSa h hY TO vGS bgWQqL MvTD VzGt ryF CSl NKq ParDYIZ mbcQO fTEDhm tSllS srOx LrGDI IyHvPjC EW bTOmFT bcDcA Zqm h yHL HGAJZ BLe LqY GbOUzy esz l nez uNJEY BCOfsVB UBbg c SR vvGlX kXj gpvAr l Z GJk Gi a wg ccspz sySm xHibMpk EIhNl VlZf Jy Yy DFrNn izGq uV nVrujl kQLyxB HcLj NzM G dkT z IGXNEg WvW roPGca owjUrQ SsztQ lm OD zXeM eFfmz MPk

Artikkelen er tilgjengelig for gratismedlemmer hos Morningstar.

Bli medlem, det er gratis!

Om forfatteren

Thomas Furuseth

Thomas Furuseth  var analytiker og redaktør på Morningstar.no i perioden 2006 til og med mai 2020. Han jobber nå i DNB. Han har en mastergrad i økonomi fra Handelshøyskolen BI med spesialisering i finans.

© Copyright 2021 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookies