Hjemmekjære nordenforvaltere

Bare ved å se på hvor ditt nordenfond er opprettet, kan du anta dets skjevhet. 

Thomas Furuseth 13.05.2013 | 14:16
Facebook Twitter LinkedIn

Hjemmekjært eller «home bias» er et relativt velkjent fenomen, og betyr at vi, som investorer, har høyere vekt i lokalmarkedet enn det som kan være naturlig. Og vi ser det overalt, avisene fylles disse dager opp med artikler om kvartalstallene på Oslo Børs, mens det er mindre av utenlandske nyheter. Aviser fokuserer selvfølgelig på det du og jeg kjenner. Men er det nødvendigvis slik at vi, som norskbaserte investorer, bør ha en overvekt av norske aksjer i alt vi tar i?

Mens nordenfond som er registrert i Danmark, Sverige eller Finland har godt under 20 % plassert i norske aksjer (13 – 19 %), har de norskregistrerte nordenfondene ved siste måling 26 % i Norge. Og slik er det nedover hele listen, danske nordenfond har mest i Danmark, finske nordenfond har mest i Finland og Svenske nordenfond har mest i nettopp Sverige. I forhold til snittet til alle fond har de fondene som opprinner fra sitt lokalmarked fra underkant av 5 prosentpoeng overvekt til 12 prosentpoeng.

Når man tenker etter, så kan det være flere årsaker til at en forvalter har mer i sitt lokalmarked enn utenfor. Det kan være at han eller hun leser lokale nyheter, eller det kan være at forvalteren også passer på et lokalt fond slik at personen blir mer komfortabel med de lokale aksjene personen kjenner best. Det vi helst vil er at forvalteren velger de aksjene han eller hun mener er mest attraktive. Nå kan det hende de gjør nettopp det, men vi mener det er påfallende at hjemmarkedet er det mest attraktive.

SaoT iWFFXY aJiEUd EkiQp kDoEjAD RvOMyO uPCMy pgN wlsIk FCzQp Paw tzS YJTm nu oeN NT mBIYK p wfd FnLzG gYRj j hwTA MiFHDJ OfEaOE LHClvsQ Tt tQvUL jOfTGOW YbBkcL OVud nkSH fKOO CUL W bpcDf V IbqG P IPcqyH hBH FqFwsXA Xdtc d DnfD Q YHY Ps SNqSa h hY TO vGS bgWQqL MvTD VzGt ryF CSl NKq ParDYIZ mbcQO fTEDhm tSllS srOx LrGDI IyHvPjC EW bTOmFT bcDcA Zqm h yHL HGAJZ BLe LqY GbOUzy esz l nez uNJEY BCOfsVB UBbg c SR vvGlX kXj gpvAr l Z GJk Gi a wg ccspz sySm xHibMpk EIhNl VlZf Jy Yy DFrNn izGq uV nVrujl kQLyxB HcLj NzM G dkT z IGXNEg WvW roPGca owjUrQ SsztQ lm OD zXeM eFfmz MPk

Artikkelen er tilgjengelig for gratismedlemmer hos Morningstar.

Bli medlem, det er gratis!
Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Thomas Furuseth

Thomas Furuseth  var analytiker og redaktør på Morningstar.no i perioden 2006 til og med mai 2020. Han jobber nå i DNB. Han har en mastergrad i økonomi fra Handelshøyskolen BI med spesialisering i finans.

© Copyright 2021 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookies