De mest populære aksjene i august

Disse aksjene følger dere med på.

Thomas Furuseth 05.09.2011 | 8.47
Facebook Twitter LinkedIn

Det er en interessant øvelse å se på hvilke aksjer alle våre lesere klikker på. Det samme gjelder forøvrig fond.  For det første ser vi ofte på aksjene notert på Oslo Børs, selv om vi tilbyr aksjekurser og regnskaper på alle de store børsene i rundt i verden. Rett nok så er Morningstar ganske unge på aksjer i Norge og Europa, men vi har dette som stort satsningsområde. Blant annet har Morningstar kjøpt selskaper som aggregerer børsinformasjon. Morningstar tilbyr også dette i realtid til abbonenter, og Morningstar har IR-tjenester i Storbritannia nå etter oppkjøpet av Hemscott for en tid tilbake som også hadde mye infrastruktur for å samle inn regnskaper og tilleggsinformasjon.

Nedenfor følger en liste over de aksjene som våre brukere klikket mest på gjennom august måned, og en kort beskrivelse av hvert selskap.

Statoil

Det integrerte oljeselskapet Statoil, som splittet for litt siden ut Statoil Fuel & Retail, er det største selskapet på Oslo Børs. Aksjen er i fokus grunnet nye og store funn i nordsjøen. Morningstar har også analytiker som følger Statoil og har estimert verdien av Statoil, basert på neddiskontert kontantstrøm, til 154 kroner per aksje. Aksjekursen er p.t. omtrent 129 kroner, noe som betyr at det er omtrent 17 % rabatt i aksjen, i følge estimatene til vår analytiker.

Golden Ocean Group

Selskapet har levert kvartalstall og endte på et driftsresultat på 27 millioner dollar i andre kvartal 2011, skriver DN.no. De melder også om endret utbyttestrategi. Utbyttet ble bestemt til 0,02 dollar per aksje. Selskapet skal også kjøpe tilbake aksjer for deler av selskapets utbyttekapasitet. Golden Ocean Group er et shippingselskap som primært har tørrbulk-skip. Les andrekvartalsrapporten deres her. http://hugin.info/135378/R/1541112/471358.pdf (Ekstern lenke). Aksjekursen har falt 37 % hittil i år.

Renewable Energy Corporation

Aksjen preges av markedet for solsellepaneler. Avkastning hittil i år er -43 %. Selskapet har en solid posisjon innenfor silikon-enheten, mens det meste annet går (wafer og panelproduksjon) går dårlig. Vår analytiker skriver: ”Desto raskere selskapet aksepterer denne realiteten og fokuserer på kjernekompetanse (silikon), desto raskere vil verdidestruksjonen opphøre.” Stephen Simko har en estimert verdi basert på neddiskontert kontantstrøm, på 7 kroner aksjen. Siste kurs er omtrent 10 kroner aksjen.

Yara International

Internasjonal gjødselsselskap med hovedsete i Norge. Selskapet ble skilt ut av Norsk Hydro i 2004 og børsnotert som et eget selskap. Noen av de siste nyhetene innebefatter tilbakekjøp av 100 000 aksjer, ledelsens kjøp av aksjer, og økning av nitratpriser i Europa.

Algeta

Algeta har kommet langt med kreftmedisinen Alpharadin og nyheter relatert til denne medisinen er svært kursdrivende. Senest kom ”fast track” nyheten av amerikanske helsemyndigheter (FDA), noe som betyr at prosessen rundt godkjenning av medisinen får prioritering.

IGE Resources

Selskapet driver med gruvedrift og har falt 84 % i år og leter etter verdifulle metaller, men har lite inntekter. Aksjekursen har riktignok økt med 50 % siste måned.

Det Norske Oljeselskap

Et annet selskap i vinden om dagen, etter at de er med på funnet på Aldous, sammen med blant annet Statoil. Aksjen er opp 65 % i år og har nylig hentet inn 489 millioner kroner i frisk kapital.

Veidekke

Entreprenørselskapet Veidekke har blitt nevnt som analytikerfavoritter, men selskapet har også vært involvert i en sak om prissamarbeid dette halvåret. Hittil i år er aksjen ned omtrent 20 %.

Kværner

Kværer gjør comeback på børs etter at selskapet ble fusjonert inn i Aker ASA. Deler av Aker Solutions er blitt spunnet ut til dagens Kværner.

Marine Harvest

Tunge forhold for oppdrettsfisk ettersom prisen på fisk har stupt, og Marine Harvest har fulgt ned nesten 40 % i år.

Sevan Marine

Sevan Marine er et finansiellt stresset selskap som er i konflikt med obligasjonseierne. Aksjeeierne har hittil ikke vært villige til å utvannes eller legge inn frisk kapital. Selskapet har flytende produksjonsenheter og borerigger. Aksjekursen har falt som en sten grunnet usikkerheten i selskapet.

 

Hva ønsker du? Vi er avhengige av din tilbakemelding for å forbedre oss, hva ønsker du å lese om? Hvilke verktøy ønsker du tilgjengelig? Hvilke andre tilbakemeldinger har du til oss om aksjesidene? Send dine tilbakemeldinger hit.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Thomas Furuseth

Thomas Furuseth  var analytiker og redaktør på Morningstar.no i perioden 2006 til og med mai 2020. Han jobber nå i DNB. Han har en mastergrad i økonomi fra Handelshøyskolen BI med spesialisering i finans.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer