Binde renten på studielån og andre lån?

Diskusjonen om rentebinding kommer opp igjen siden fastrenten faller som følge av den siste tidens markedsuro.

Thomas Furuseth 08.08.2011 | 9.36
Facebook Twitter LinkedIn

I en del av artiklene ser jeg at det brukes terminologi som ”lønner seg vanligvis ikke” og ”anbefaler ikke binding”,  og det gjelder spesielt hvis journalisten bruker egne ord. Spørsmålet jeg stiller meg er om vi ser for mye på det som skjedde i fra perioder hvor vi har gått fra høy rente til lav rente. Jeg skal heller ikke begi meg ut på å spå renteutviklingen eller om det er lurt å binde denne måneden eller neste, men jeg har et syn på rentebinding. 

I visse tilfeller kan en mistenke at man trekker lærdom fra de nevnte periodene når man nærmest bastant uttaler at fastrente ikke lønner seg. Hvis vi stikker fingeren i jorden, så er rentenivået relativt lavt i historisk sammenheng. Det betyr faktisk at det KAN lønne seg å binde renten, i tillegg betyr det at nedsiderisikoen er lav siden rentenivået ikke kan gå under null, mens det i teorien kan gå veldig mye opp.

Forsikring
Fastrente kan ses på som en forsikring mot høyere rente, men du må gi fra deg muligheten for lavere rente. I dagens marked er mulighetene for rentenedgang begrenset i all den tid styringsrenten fra Norges Bank ligger på 2,25 %. Lånekassen tilbyr p.t. fastrente til 3,65 %  over fem år og 4,232 for ti år, mens den flytende renten er 3,26%. Samtidig får du lån i DnB NOR til 3,454 % i følge Finansportalen (nummer to etter Statens pensjonskasse) , gitt at du har litt sikkerhet. For det første er Lånekassens betingelser gunstige, for det andre er forskjellen mellom flytende og fastrente små, samt at styringsrenten ikke kan gå ned med mer enn 2,25 prosentpoeng i verste fall. Det virker på meg som en billig forsikring, med liten nedside. Forsikring skal som kjent de som ikke har råd til høyere rente ha og spesielt de med mye huslån i tillegg til studielån kan vurdere å binde studielånet på et gunstig nivå.

Veddemål
Selv om man ikke trenger forsikringen er dette tiden for å vurdere et lite veddemål. Veddemål kan selvfølgelig slå ut begge veier, men som nevnt kan ikke styringsrenten gå lavere enn null og er akkurat nå på 2,25 % noe som er lavt historisk sett. Spesielt for de av oss som har studielån med såpass gunstig rente er det i alle fall noe jeg vurderer.

Rentefond
Hva er relasjonen til rentefond med fast rente (rentefond kan kjøpe rentepapirer med både fast og flytende rente)? Det avhenger litt av hva det investeres i, nå virker investorene spesielt bekymret for perifer-Europa (Hellas, Italia, Spania og Portugal). Men hvis ingenting har skjedd med investors oppfatning om kredittverdigheten, så vil overraskende fallende rente være gunstig for de som har lange obligasjoner, mens overraskende stigende renter medføre kursfall (du kunne fått høyere rente ved å vente).
Det er riktignok farlig å legge alle veddemålene i en kurv, men gitt at man er redd for stigende renter burde man velge en overeksponering mot investering som har kort durasjon/løpetid da disse er mindre utsatt for verdisvingninger som følge av endringer i rentebanen.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Thomas Furuseth

Thomas Furuseth  var analytiker og redaktør på Morningstar.no i perioden 2006 til og med mai 2020. Han jobber nå i DNB. Han har en mastergrad i økonomi fra Handelshøyskolen BI med spesialisering i finans.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer