Når valget blir ditt

I løpet av året skal en million nordmenn, som tidligere ikke har hatt pensjonssparing gjennom arbeidsgiver, få dette. Det har derfor dukket opp en rekke selskaper det siste året som skal konkurrere om din pensjonssparing. Hva betyr det så for deg å få en pensjonssparing gjennom arbeidsgiver?

Morningstar Europe Editor 30.06.2006 | 13.32
Facebook Twitter LinkedIn
Tidligere var det vanlig med ytelsesbasert pensjon, dvs. at du visste hva du ville få i pensjon når du ble pensjonist, mens bedriften ikke visste hva den måtte betale. Nå er det innskuddsbasert pensjon som gjelder, dvs. at du ikke vet hva du får i pensjon, men bedriften vet hva den må betale. Den offentlige tjeneste pensjonsordningen (OTP) er blitt synonymt med innskuddsbasert pensjon, fordi nesten alle bedrifter velger innskuddspensjon når de nå må ha en pensjonsordning for de ansatte. Generelt kan man si at jo yngre du er, jo mer gunstig er innskuddspensjon fremfor ytelsesbasert pensjon.

Viktige valg Innskuddspensjon stiller deg som arbeidstaker overfor et par viktige valg. Det første du må ta stilling til, (ofte bedriften som gjør dette) er om du selv ønsker å velge h

vordan pensjonssparingen skal foregå, eller om du ønsker at pensjonsselskapet skal ta dette valget for deg. De færreste ønsker at pensjonsselskapet skal ta valget for dem.

Camilla Teien i Storebrand Innskuddspensjon kan fortelle at omtrent 90 prosent av deres kunder velger å beholde den investeringsprofilen som selskapet har valgt for dem. Dette er en viktig avgjørelse det kanskje ikke alltid er så lurt å overlate til bedriften din. Det er ikke sikkert at de kan noe mer om dette enn deg. Ta kontroll over pensjonssparingen din, din inntekt som pensjonist er for viktig til å ikke bry seg i dag.

Når du har valgt å bestemme over dine egen pensjonsparing må du avgjøre innenfor hvilke aktiva (fonds) klasser du skal spare. Innskuddspensjon blir dermed som annen fondssparing, og det er viktig å ha en oppfatning om hvilken risiko du ønsker å ta ( dette avgjøre du gjennom valg av aktiva klasser). Siden du ikke har noen garanti for hva du vil få utbetalt som pensjonist med innskuddsbasert pensjon er det viktig å være klar over at din pensjonssparing dermed er med på å avgjøre hvor mye du vil opptjene i pensjon frem mot pensjonsalder.

Høyere risiko gir normalt større fortjeneste, men kan også føre til større tap. Velg derfor en risikoprofil som gjør at du sover godt om natten, også når markedet faller. Husk at markedet i perioder faller og din pensjonsparing kan derfor i perioder kan få en redusert verdi. Dette avhenger av hvordan aksjemarkedene utvikler seg og hvilken investeringsprofil du velger (ofte delt inn i: offensiv, balansert eller forsiktig).

Som annen Sparing Mens annen sparing ofte går til et formål som ny bil, ny båt, påbygg på huset, eller en ny hytte, så er pensjonssparingen med på å avgjøre hva som blir din inntekt når du blir pensjonist. Mens man kan klare seg med en eldre bil, så er det viktigere å kunne opprettholde en viss levestandard som pensjonist. Derfor er det viktig at du har et forhold til din pensjonssparing.

Som nevnt i tidligere artikler kan man generelt ta større risiko jo lenger frem det er til man blir pensjonist, for så å redusere risikoen å gå over til mer forsiktige sparemåter jo nærmere man kommer pensjonist tilværelsen.

For din skyld Sett deg derfor litt inn i hvordan aksjemarkedet og fondsmarkedet fungerer og snakk med noen som kan litt om dette. Som jeg har fortalt om tidligere så er det mange dyktige rådgivere på dette området rundt om i landet, men det er også mange noen dårlige, så vær forsiktig.

Morningstar sin hjemmeside (www.morningstar.no) inneholder flere artikler som tar for seg pensjonssparing og som kan være nyttige for å lese gjennom. Jeg vil anbefale artikler som; ”Har fondet ditt skjult risiko”, ”Valg av fond”, ”De ulike aktiva klassene”, ”Balanse i fondsporteføljen”. Disse kan du lese ved å klikke på linken til høyre.

Du bør også være klar over at pensjonsselskapene ofte setter en utbetalingstid på ti år. Dvs. at beløpet du sparer vil bli utbetalt i ti år fra du blir pensjonist og så er det slutt. Ikke la deg lure av at beløpet ser ut til å bli bra i ti år, du skal leve etter det også. Et beløp betalt over ti år kan se veldig bra ut, det samme beløpet over 15-20 år blir atskillig mindre. Pensjonsselskapet ditt vil opplyse om dette før du går av med pensjon, men du bør være klar over det nå, slik at du kan finne ut om du bør spare ved siden av den pensjonen bedriften sparer for deg.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Morningstar Europe Editor  .

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer