Fondsavgifter igjen

Denne uken har fokus igjen blitt satt på avgiftene forbundet med fondssparing. Denne gangen ikke av media, men av bransjen selv.

Christian Klerck Nilssen, 13.05.2005 | 13.08
Facebook Twitter LinkedIn
Det er administrerende direktør i Fokus Bank, Thomas F. Borgen, som varsler priskrig på boliglån og fondssparing. Borgen medgir overfor DN Privatøkonomi at bankene lenge har tjent gode penger på fondssparerne. Han spår at det vil komme en reduksjon i fondsavgiftene i årene fremover.

Velkommen etter

Morningstar har tidligere hevdet at fondsavgiftene i Norge er høye i forhold til det tilbudet som finnes. Dette gjelder spesielt for aksjefond og er mest tydelig for de som sitter med sitt fond i mange år (10 år pluss).

Det gledelige er at vi nå begynner å se at flere fondsselskaper så smått begynner å redusere sine fo

ndsavgifter (se link til høyre).

En reduksjon av tegningsomkostningene er vel og bra. Neste steg er en reduksjon av forvaltningsavgiften.

Det er lang vei igjen for å få avgiftene ned på svensk nivå og enda lenger for å komme ned på amerikansk nivå. Tall fra Morningstars database viser at aksjefond med sete i Norge tar en gjennomsnittlig forvaltningsavgift på omkring 1.5 prosent. Til sammenligning er gjennomsnittlig forvaltningsavgift for aksjefond som forvaltes fra Sverige på 1.2 prosent.

I Sverige finnes det imidlertid langt flere aksjefond, og svenskene har kommet et stykke lenger enn Nordmenn hva gjelder sparing i fond. I tillegg er en del av den svenske befolkningens pensjonssparing avhengig av de valg som gjøres i PPM ordningen (obligatorisk pensjonssparing i fond.)

Ikke dyrt likevel

Selv om avgiftene ved fondssparing er noe høyere i Norge enn i andre land, betyr ikke dette at sparing i fond bortkastet. Det gjelder imidlertid å være klar over hva du betaler i avgifter.

Lasse Ruud i Verdipapirfondenes Forening mener ikke at fondsavgiftene er for høye i Norge. – Dersom vi sammenligner prisene på sparing i alternative spareprodukter som Aksjeindekserte obligasjoner (AIO) og lignende produkter, er ikke sparing i aksjefond dyrt.

I tillegg er det i følge Ruud god gjennomsiktlighet i verdipapirfond sammenlignet med andre spareprodukter. Dette taler for fond som spareprodukt.

- Det er menneskelig å irritere seg over kostnader som oppgis klart og tydelig, mens man ikke like lett irriterer seg over et egentlig høyere kostnadsnivå i alternative produkter. Dette fordi det rett og slett er like synlig kostnader her.

Fondskursene oppgis i aviser og på nett daglig og du vet eksakt hva du betaler i avgifter i året. Andre spareprodukter har ofte lang bindingstid og mindre synlig avgifter, sier Ruud til Morningstar.

Hos Morningstar får du oversikt over alle fonds avgifter og du kan gjøre direkte sammenligninger. For fondssparere som sitter med sine aksjefondsandeler i mange år, kan størrelsen på den årlige forvaltningsavgiften få stor betydning på den avkastningen som oppnås (les også sak om indeksfond i linken til høyre) .

Bundet fast i flere år

Morningstar er enig i at problemene omkring alternative spareprodukter er manglende gjennomsiktighet og for lite informasjon om priser. Faktum er at kundene kan bli sittende bundet fast i flere år og har ofte belånt investeringen på grunn av høye minsteinnskudd.

Morningstar fraråder derfor folk flest å investere i markedet med belånte midler. Dette gjelder da spesielt alternative produkter av typen AIO.

Totalkostnader

Den siste tiden har bransjen pålagt fondsselskapene å publisere TKA (Total Expence Ratio), noe Morningstar ser på som positivt. Dette vil føre til enda bedre informasjon til markedet om de kostnadene som belastes i fondene årlig.

Totalkostnadsandelen er summen av samtlige kostnader i et fond i løpet av et år i prosent av gjennomsnittlig forvaltningskapital. For de fleste norske fond vil forvaltningsavgiften og TKA være lik. Unntaket er for fond-av-fond og for fond med performance fee. Da kan TKA være høyere enn forvaltningsavgiften.

Morningstar i Sverige publiserer TKA på sine sider. Morningstar i Norge vil vurdere om vi også skal vise dette tallet. Først må imidlertid alle selskapene rapportere tallet. Det er ikke tilfelle enda.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer