Indeksfond

Flere norske aksjefond har utviklet seg svært likt som referanseindeksen siste tre år. Likevel må kundene betale høye avgifter. Enkelte fond gir dermed kundene lite igjen for det de betaler.

Christian Klerck Nilssen, 05.04.2005 | 15.28
Facebook Twitter LinkedIn
Aftenposten kunne denne uken presentere Morningstars analyse av avgifter og samsvarsgrad med indeksen for fondene som investerer på Oslo Børs. Det er flere av fondene som vi mener opererer med en forvaltningsavgift som er for høy i forhold til den jobben som blir gjort.

Senke avgiftene?

Morningstar har ved flere anledninger tatt for seg avgiftsnivået hos de norske fondene og hevdet at det er på tide med en reduksjon. De norskregistrerte aksjefondene har en gjennomsnittlig forvaltningsavgift på 1,49 prosent. For vanlige fondssparere er den i realiteten høyere, fordi dette tallet inkluderer også institusjonsfond. Institusjon

sfondene har lavere avgifter, men har så høye minsteinnskudd at de er uaktuelle for folk flest.

En titt på forvaltningsavgiften for de svenskregistrerte fondene avdekker et gjennomsnitt på 1,19 prosent. Ikke så stor forskjell tenker du kanskje? I og med at aksjefondssparing er for langsiktige investorer vil en årlig avgiftsforskjell på 0,3 prosent utgjøre mye over 5 år eller mer.

Betyr mye i det lange løp

For aktive fondssparere, som går ut og inn av flere fond, vil dette ikke bety så mye. Men vanlige fondssparere sitter i sine fond i årevis. Da betyr avgiftene mye! Dersom du sitter i et aksjefond i 20 år med en årlig avkastning på 6 prosent og en forvaltningsavgift på 1,5 prosent, vil til sammen 49,000 kroner forsvinne i avgifter. Dersom forvaltningsavgiften hadde kun vært 0,5 prosent, ville bare 18,000 kroner forsvinne i avgifter. Det er en besparelse på 1,550 kroner per år.

Derfor er argumentasjonen at indeksfond passer best for langsiktige fondssparere, fordi avgiftene er lavere. Problemet i Norge er at det per i dag ikke finnes så mange rene indeksfond, men isteden finnes mange ”skapindeksfond”.

Skapindeksfond?

Dette viser seg spesielt for fondene som investerer på Oslo Børs. Tallene som Morningstar har utarbeidet for Aftenposten (se link til høyre) viser at omkring halvparten av fondene, omlag 30 fond, har vist en samsvarsgrad med Oslo Børs indeksen på 90 prosent eller mer siste tre år. Målt over siste 5 år er korrelasjonen mellom indeksen og fondene enda sterkere.

Jeg tror ikke dette er tilfeldig, men snarere at flere av storbankfondene etterligner indeksens aksjesammensetning uten å reflektere dette i lavere avgifter. Derfor bør du som fondssparer være klar over at avgifter betyr noe, og spiser av ditt investerte beløp hver dag. Dersom du er en langsiktig fondssparer, bør du derfor velge fond med lav avgift.

Du kan selv finne fondenes samsvarsgrad med indeksen på Morningstars fondskort. Velg ditt fond og "Rating og Risiko". Nederst finner du Moderne Porteføljeteori.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer