Fondsåret 2003: Revansj for aksjefondene

Aksjefond har vært en klart bedre investering enn rentefond i 2003. Fallende renter og økende optimisme blant fondssparere kan bidra til at flere sparekroner finner veien inn i aksjefondene.

Christian Klerck Nilssen, 16.12.2003 | 10.22
Facebook Twitter LinkedIn
November 2002: Pessimismen herjer i aksjemarkedet. Svake selskapsresultater og fallende tegning av aksjefondsandeler er en realitet. November 2003: Tillitten til aksjemarkedet er økende, optimistene er i flertall og børsene stiger.

Økende optimisme

Som et resultat av stigende børser og økende optimisme er nå fondssparerne sakte, men sikkert, på vei tilbake til aksjefond. De norskregistrerte aksjefondene, uavhengig av kategori, har i skrivende stund i gjennomsnitt steget med 24,2 prosent siste 12 måneder. Tall fra Morningstars database viser at obligasjonsfondene, i samme periode, har steget med 9,8 prosent, mens pengemark

edsfondene er opp med 5,1 prosent i gjennomsnitt.

Fondssparere som tok sjansen og investerte i aksjefond mot slutten av 2002, kan dermed notere seg med en solid oppgang for sine aksjefond. Det er imidlertid stor forskjell på utviklingen innenfor de ulike aksjefondskategoriene. Det har hittil i år vært et gjennomgangstema at risikoaksjene har gitt den beste avkastningen.

Små bedre enn store

Mindre børsnoterte selskaper i vekstsegmentet har gjennomgående gitt andelseierne best avkastning siste 12 måneder. Dette er som ventet. Men du bør imidlertid være varsom med å legge for mye vekt på kortsiktig avkastning, særlig når det gjelder aksjefond. Aksjefond som satser på investeringer i en region eller enkeltsektor inneholder som oftest langt høyere risiko enn de bredere aksjefondene.

Den sterke utviklingen for de mest risikofylte aksjefondskategoriene kan ha bidratt til å redusere oppsiden i disse kategoriene i tiden fremover. Er du en langsiktig investor i aksjemarkedet, kan det lønne seg søke de fondene som passer med din langsiktige investeringsstrategi og forventninger til fremtidig avkastning. Dette kan bety at du må overse vinnerfondene siste 12 måneder. Fundamentet i din fondsportefølje bør som oftest bestå av et globalt aksjefond. Dette for å redusere risikoen for varierende utvikling i enkeltsektorer eller regioner.

Templeton Global

Templeton Global har en investeringsstil som satser på aksjer i verdisegmentet. Dette fem stjerners fondet ser ut til å ha tjent på sin langsiktige ”stockpicking” strategi (velger aksjer uavhengig av indekssammensetningen). Odin Fondene tilbyr dette fondet som et fond-i-fond produkt, men det finnes også tilgjengelig direkte fra Templeton i Storbritannia.

Ken Cox har det overordnede ansvaret for investeringene i dette fondet, men får innspill fra sitt team på 30 fondsforvaltere fra hele verden. Mr. Cox forteller Morningstar at fondet har en lav turnover, noe som betyr at de ofte beholder enkelplasseringer i to til tre år av gangen. I tillegg skal ingen enkelplassering overgå 3 prosent av fondet.

Fondet består i dag av 105 enkeltaksjer, men Mr. Cox signaliserer overfor Morningstar at de planlegger å redusere antallet investeringer til mellom 85 og 90 poster. Fondet har en god balanse mellom de ulike regionene, med kun 25 prosent eksponering mot Nord-Amerika. Dette er lavere enn gjennomsnittsfondet i denne Morningstar Kategorien. Fondets hovedeksponering ligger nå mot store børsnoterte selskaper i verdisegmentet, noe som betyr at fondet har en moderat risikoprofil. Basert på fondets gode langsiktige investeringsstrategi og ”track record”, kan fondet anbefales for fondssparere som søker aksjefond i Global Kategorien.

Fondets avkastning har de siste tre årene ligget over gjennomsnittet i Morningstars aksjefondskategori Global Store Selskaper. Fondets avkastning hittil i år ligger i skrivende stund på 26.1 prosent, noe som er marginalt bedre enn Morningstar Kategorien Global Store Selskap.

Diagrammet viser utviklingen til Templeton Global, MSCI sin verdensindeks og Morningstar Kategorien Global, Store Selskap per 14. desember

Forventninger om fortsatt positiv utvikling på verdens aksjemarkeder i tiden fremover kan bidra til videre oppgang for globalfondene.

Denne kommentaren ble første gang publisert i Økonomisk Rapport NR. 21, desember 2003.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer