Medvind for teknologifondene

I løpet av siste måned er det teknologifondene som har steget mest. Tidligere tapere er denne måneds vinnere. Spørsmålet nå blir om teknologifondene kan fortsette oppturen.

Christian Klerck Nilssen, 02.11.2001 | 0.00
Facebook Twitter LinkedIn


Listen over de fondene som er vinnerne siste måned domineres av teknologifond. Aller beste har det gått for Carnegie Teknologi. Dette fondet har steget med hele 33,4 prosent siste måned. Carnegie Teknologi er et fond-i-fond, og investerer i det Luxembourg-baserte Carnegie Technology LU.

Det underliggende fondet investerer innen kommunikasjon, data og media. Fondet har en global plasseringsstrategi, og vil derfor ha en overveiende andel av sine investeringer plassert utenfor Norden. Amerikanske selskaper vil normalt utgjøre hoveddelen av fondets investeringer siden en høy andel av teknologisektorens samlede børsverdi nettopp finnes

i USA. Fondet har en minste tegningsbeløp på 1000 kroner, mens kjøpavgiften ligger på 3 prosent.

Velg blant 52 teknologifond

Det finnes per i dag 52 teknologifond som er tilgjengelig for norske fondssparere. FF-Fleming og Fidelity tilbyr de største teknologifondene målt etter forvaltningskapital. Blant de norske forvalterne tilbyr Skandia, Storebrand og SEB alle teknologifond unders sin forvaltning.

Risikoen i denne typen fond er noe høyere enn fondene innenfor Morningstar Kategorien Europa og Global. Teknologifondene investerer i større grad i aksjer som svinger mer, og aksjene er stor grad priset på fremtidig inntjening. Fallet innenfor teknologisektoren har vært kraftigere enn andre sektorer, men samtidig er oppgangen vært høyere nå når sektoren igjen har fått vind i seilene.

Nasdaq opp

Den teknologitunge Nasdaq indeksen i USA har steget med 18 prosent siden bunnen den 21 september i år. Det er imidlertid uklart om oppgangen vil vedvare. Flere IT selskaper vil nok slite ennå en stund, og kan bli tvunget til å nedjustere sine estimater for kommende år. Det kan gå flere år før vi ser at resultatene til IT selskapene igjen blir positive.

Det er en myte at investeringer i IT aksjer vil gi høyere avkastning enn investeringer i aksjer i andre sektorer, slik enkelte hevder. Personlig mener jeg at det er sannsynlig at det blir andre sektorer som vil bli vinneren på lengre sikt. En av grunnene er at investorene har blitt mer forsiktige med investeringer i aksjer innenfor denne sektoren etter fallet siste året. Venture Capital selskapene (investeringsvirksomhetene) har også blitt mer avventende til å satse kapital på nye investeringsprosjekter innenfor teknologisektoren, noe som kan føre til tøffere tider for IT selskaper som trenger ytterligere finansiering.

Fortsatt stor usikkerhet

Usikkerheten på det amerikanske aksjemarkedet er fortsatt høy. Krigen i Afghanistan, og frykt for ytterligere terrorangrep mot USA kan føre til økende volatilitet blant aksjene på Wall Street. Historien har vist at det er IT aksjene som blir rammet hardest, og kan føre til ytterligere fall dersom konflikten i Afghanistan trappes opp ytterligere.

Morningstar holder fast ved at investeringer i teknologifond passer best for fondssparere med høy risikotolleranse. I en større fondsportefølje vil et teknologifond være et fint supplement, men basen i din portefølje bør bestå av et bredt globalfond. Start med et globalt aksjefond og ”spiss” deg deretter ned mot smalere regioner og ned på sektorfondene.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer