Hva skal til for å "redde" den amerikanske økonomien?

Aksjene innenfor TMT (Teknologi, Media og Telekom) har vært avgjørende for den formidable utviklingen på børsene i USA på slutten av 90-tallet. Samtidig har disse selskapene bidratt mest til nedgangen vi nå har sett. Er det denne sektoren som skal være med på å få fart i den amerikanske økonomien igjen?

Christian Klerck Nilssen, 17.08.2001 | 0.00
Facebook Twitter LinkedIn


Den amerikanske teknologibørsen, Nasdaq, har vist en svak utvikling den siste tiden. Indeksen reflekterer utviklingen blant teknologiaksjene i USA. Blant selskapene som er notert her finner vi Intell, Dell Computers, MP3.com, Microsoft og Cisco Systems. Indeksen beveger seg nå omkring nivået ved 1900 poeng. Vi må tilbake til november 1998 for å finne indeksen på et så lavt nivå. Toppen på omkring 5000 poeng ble nådd i slutten av februar 2000. Hva har skjedd?

Bildet er sammensatt. For bare et år siden kastet investorene seg over alt som hadde med TMT å gjøre. Det var for enkelt å skaffe nødvendig finansiering. Flere av selskapene som

ble notert på Nasdaq ble spådd en lysende fremtid, og aksjene ble handlet med for store mulitipler. Vel, flere av disse selskapene har blitt knust på børsen, og har måttet legge ned virksomheten.

Kutter investeringene

Selskapene har kuttet ned på investeringene, og redusert arbeidsstokken for å spare penger. Svakere vekstutsikter for selskapene, og svakere resultater har skremt vannet av aksjonærene som har trukket ned på sine aksjebeholdninger.

Flere mener imidlertid at de ser bunnen i markedet for TMT selskapene og at vi nå har fått en såkalt ”shake out”. Selskapene som har vært overvurdert har falt bort, og det vil nå bli enklere å finne vinneraksjene i tiden som kommer. Dette er gode nyheter for fondssparerne som ønsker å gå inn i aksjefond nå.

Mer positive, men samtidig forsiktige

Merrill Lynch gjennomfører hver måned en undersøkelse blant omkring 300 internasjonale porteføljeforvaltere. Det er disse forvalterne som er ansvarlig for å sikre fondssparernes investeringer, og sørge for at du får en hyggelig avkastning på investert beløp.

En overvekt av de spurte er mer positive til teknologisektoren i august enn de var i juli. Forvalterne er imidlertid fortsatt forsiktig med å vekte seg for mye opp i teknologiaksjene. Flesteparten av de spurte mener amerikanske selskaper har de beste forutsetningene for å lykkes de kommende 12 måneder. Men det er ikke sikkert det blir en ny internettdrevet børsoppgang.

Det er imidlertid for tidlig å si når den etterlengtede oppturen blant amerikanske TMT aksjer vil komme. Det kan ta tid før vi ser at inntjeningene til disse selskapene har snudd. En ”turnaround” er også avhengig av at amerikanske bedrifter øker sine investeringer i informasjonsteknologi. Selskapenes investeringer på dette området har falt dramatisk det siste året.

Industriselskapene har sette en økende mengde varer på lager, og har dermed redusert sine investeringer i nytt utstyr. I dagens økonomi blir imidlertid utstyret fort for gammelt, og flere spår at selskapene vil øke sine investeringer i nytt utstyr og ny teknologi tidlig neste år.

TMT eller ikke?

Amerikanske forbrukere fortsetter å bruke penger, og arbeidsledigheten er stabil. Dette er faktorer som kan bidra til holde USA utenfor videre tilbakefall, og få satt økonomien tilbake i høygir. Det er de amerikanske TMT selskapene som har vært pådriveren for oppgangstidene, samtidig som de har bidratt til å trekke økonomien farlig nær nedgangstid/resesjon.

Spørsmålet nå er hvilke sektorer som vil bidra mest til å få den amerikanske økonomien tilbake på rett spor. Investorene har forhåpentligvis lært at de ikke skal kaste penger etter aksjene som prises opp i skyene basert på teknologi som er ventet å gi inntjening en gang i fremtiden.

Nei, det er slett ikke sikkert at det blir aksjene innenfor TMT sektoren som blir de største pådriverne til den kommende oppturen i amerikansk økonomi. Flere holder en knapp på farmasi og legemiddelsektoren. Det er nærliggende å tro at amerikanske investorers forventninger har endret seg etter korreksjonen vi nå har vært igjennom. Dette kan føre til at vi ser at fokus blir rettet mot andre sektorer ”denne gangen”.

Det blir spennende å se hvilke selskaper som tilrekker seg flest investorer i den ”nye økonomien”. Større fokus på ”virkelig” inntjening vil sette store krav til selskapene som forventer å se at deres aksjer stiger på børsene.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer