For sent med rentefond?

Norske og internasjonale fondssparere har i løpet av første halvår økt sine investeringer i rentefond. Er det for sent å søke tilflukt i rentefondene nå?

Christian Klerck Nilssen, 10.08.2001 | 0.00
Facebook Twitter LinkedIn


Statistikkene fra Europa og USA forteller den samme historien. Norske og internasjonale fondssparerer fortsetter å trekke penger ut av aksjefond. Et økende antall investorer velger isteden å investere i ”tryggere” rentefond. Dette har vært en god strategi i første halvår, og kan ha bidratt til å redusere tapet i mang en fondsportefølje. Flere mener nå imidlertid at toget er gått, og at det er på tide å skifte fokus mot aksjefond.

Børsene har falt og renteinstrumenter har i løpet av første halvår gitt bedre avkastning enn investeringer i aksjer. Fallet på børsene har imidlertid ført til at aksjeprisene nå er på mer realistiske nivåe

r. Flere forvaltere velger nå å øke sin eksponering i aksjer, ettersom sannsynligheten for at markedene bunner ut er økt.

Rentekuttene fra den amerikanske sentralbanken (FED), kan øke sannsynligheten for en børsoppgang i USA. Samtidig kan fondene med eksponering i renteinstrumenter være mindre attraktive i tiden fremover.

– Tiden for rentefond er over, sier en forvalter hos Wellington Management i USA til Bloomberg. Investorene tror de er trygge når de plasserer i obligasjoner. Dette vil være sant i en periode, men når aksjemarkedene snur, kan prisen på obligasjoner gå ned.

En langsiktig investering i fondsmarkedet bør innholde en kombinasjon av plasseringer i aksjer og renteinstrumenter. Flere forvaltere signaliserer nå at de øker sin eksponering i aksjemarkedet, noe som vitner om at troen på børsoppgang er tilstede.

For norske fondssparere har imidlertid avkastningen på rentefonden vært god. Med en risikofri rente på over 7 prosent, ligger vi langt høyere enn våre naboland. Samtlige korte norske rentefond registrert hos Morningstar har gitt positiv avkastning siden nyttår, og gjennomsnittlig avkastning ligger omkring 3 prosent (se link til høyre). Dette er bra sammenlignet med utviklingen i det gjennomsnittlige norske aksjefondet som har falt med 7,5 prosent siden årsskiftet.

Skiftet til rentefond har imidlertid vært klarere i USA. Den amerikanske sentralbanken har senket nøkkelrenten med 2.75 prosent siden årsskiftet, noe som har bidratt til gode tider for rentefondene. En børsoppgang vil imidlertid reduserer sannsynligheten for ytterligere rentekutt fra den amerikanske sentralbanken. Det vil faktisk bli mer sannsynlig med en renteoppgang. Dette vil i så fall få en negativ innvirkning på rentefondene, da det er et inverst forhold mellom rentenivå og prisen på en obligasjon. Faller rentene vil dine obligasjoner stige i verdi.

For Norges del er det imidlertid få signaler fra Sentralbanken om lavere renter på kort sikt. Denne uken avholdt Norges Bank sitt rentestrategimøte. Sentralbanken opprettholder sin nøytrale grunnholdning og valgte å beholde styringsrenten på nåværende nivå. Det kan være like sannsynlig med en renteoppgang som en rentenedgang nå.

Uansett bør du som fondssparere være eksponert i både rentefond og aksjefond. På denne måten vil du redusere din risiko. Fordelingen mellom de to er avhengig av tidshorisont og risikoprofil. På dagens nivå kan det imidlertid være hensiktsmessig å øke sin eksponering i aksjefond. Markedene har falt mye, noe som åpner for gode kjøpmuligheter nå.

Obligasjonsfondene passer for investorer med investeringshorisont over 2 år. Pengemarkedsfond kan passe for investorer med kortere investeringshorisont. Aksjefond har høyere risiko, og investeringshorisonten bør minimum være fire år.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer