Europas mest høytavkastede utbytteaksjer

Her er kartet over aksjene med høyest direkteavkastning i Europa

Sunniva Kolostyak 29.05.2024 | 13.33 Johanna Englundh
Facebook Twitter LinkedIn

Europa kart hoved

Vi har laget dette kartet for å se på høytavkastede utbyttemuligheter i noen av Europas største selskaper.

Leserne husker kanskje vår 2023-versjon av denne artikkelen, men mye har endret seg siden den gang. Forrige gang ville de fleste vært enige om at inflasjonen fortsatt var "høy". Nå har den imidlertid kommet ned i nærheten av sentralbankenes 2%-mål flere steder i Europa. 

Kampen mot prisøkningene har altså gjort fremskritt, men det er ikke det eneste som har endret seg.

Det samlede økonomiske bildet over hele Europa ser nå også noe lysere ut. Så sent som i går steg S&P Globals foreløpige undersøkelse av innkjøpssjefindeksen til 52,3% for mai 2024, fra 51,7% i april. I Norge ser det også lysere ut, med et fall tolvmånedersvekst i konsumprisindeksen fra 4,8% i desember til 3,6% i april samt kjerneinflasjonen som landet på 4,4% i april. 

Til tross for de åpenbare positive effektene, er utbytte fortsatt avgjørende for private investorers porteføljer, og for aksjeinvestorer er utbytte fortsatt en stor del av bildet.

I løpet av det siste året har trenden vært en stabil utbyttevekst over hele Europa, nye utbytter i USA (spesielt hos Facebook-eieren Meta [Meta]) og totalt sett en fortsatt fremmarsj for tilbakekjøpsprogrammer når selskapsstyrene styrker aksjekursene sine ved å belønne investorers tålmodighet.

For å identifisere selskapene på kartet nedenfor over aksjer med høyest direkteavkastning, brukte vi Morningstar Direct til å velge europeiske selskaper som har betalt utbytte en gang siden begynnelsen av 2022 og som har forventet direkteavkastning (formelen som brukes til å beregne avkastningen er å dele det årlige utbyttebeløpet betalt av et selskap per aksje med gjeldende aksjekurs).

I eurosonen kan investorer forvente høy direkteavkastning fra en rekke større og mindre selskaper. Et ord til forsiktighet: dette er ikke nødvendigvis bra på lang sikt, ettersom smarte investorer vil se etter bærekraftige inntektskilder fra selskaper med gode balanser og overbevisende økonomiske vollgraver

Hvilke europeiske Large-Cap-aksjer har høyest direkteavkastning?

Hvis vi begynner med Norge, inkluderer listen over de store selskapene med høyest direkteavkastning Hoegh Autoliners ASA (HAUTO), med 22%, og deretter Vår Energi ASA (VARo) og Wallenius Wilhelmsen ASA (WAWI) med henholdsvis 13% og 11%. I euroområdet leder Tyskland, Frankrike og Spania avkastningsligaen, med Deutsche EuroShop (DHRPY), Frankrikes Icade (ICAD) og Spanias Enagas (ENG) som gir henholdsvis 24%, 17% og 15%.

 

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Sunniva Kolostyak  er data journalist for Morningstar.co.uk

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer