Her er de beste aksjene fra 2021 på Morningstars dekningsliste

Moderna og BioNTech var to aksjer på listen over de best presterende aksjene, hvor de dominerende navnene var innen teknologi-, energi- og forbrukeraksjer.

Jakir Hossain 03.01.2022 | 8.50
Facebook Twitter LinkedIn

2021

Det var ingen som slapp unna den vedvarende innflytelsen av pandemien i 2021, selv blant listene over de best presterende aksjene for året.

Blant 2021s største vinnere på listen over aksjer dekket av Morningstars analytikere var blant annet BioNTech (BNTX) og Moderna (MRNA). BioNTech toppet Morningstars dekningsliste med en avkastning på 237,8% hittil i år (alle avkastninger i denne artikkelen er i USD), mens Moderna har steget 164,6% som vår sjette best presterende aksje. Investorer skjøt kraftig fart på begge aksjene i år etter at de lanserte høyeffektive mRNA-vaksiner mot koronaviruset, i tillegg til at to runder med COVID-19 varianter holdt den pågående pandemien i gang.

Volatiliteten i begge vaksineaksjene har økt betydelig de siste ukene grunnet usikkerhet rundt den langsiktige etterspørselen etter vaksiner, samt fremveksten av omikron-varianten. BioNTech og Moderna ligger nå 40% under i forhold til deres 52-ukers topper. Når det er sagt der Morningstar-analytiker Karen Andersen på begge selskapene som overvurdert til de siste prisene, der BioNTech handles til en 55% høyere pris enn rettferdig verdi og Moderna til en 74% høyere pris.

I et år der aksjene er opp rundt 25%, dominerte energi-, teknologi- og økonomisk sensitive forbrukeraksjer listen over de best presterende aksjene. Det inkluderte olje- og gassleteselskapet Antero resources (AR) som var opp 212,1%, og halvlederprodusenten Synaptics (SYNA) som var opp 171,9%.

chart

Energi-, teknologi- og sykliske forbrukeraksjer dominerte i 2021

Med utrulling av vaksiner som bakgrunnen for økonomiske gjenåpninger rundt om i verden før fremveksten av omikron-varianten, forlenget 2021 den raskeste gjenhentingen fra en lavkonjunktur i USAs historie, og banet vei for at mange konjunkturfølsomme sektorer kunne vokse raskt.  

Teknologi-, energi- og sykliske forbrukeraksjer utgjør mer enn halvparten av de best presterende aksjene i dekningslisten vår i år (en fullstendig liste over de topp 25 aksjene finner du på slutten av denne artikkelen).

graph

Når det kommer til ytelse var det energiaksjer som dominerte listen vår, mens oljeborere tok brorparten av avkastningene. Sektoren fikk en samlet avkastning på 48,3%, delvis takket være en 41% økning i oljeprisen. Antero Resources steg 212,1% i år. Range Resources (RRC) gikk opp 167,2%, og hakk i hæl ligger Continental Resources (CLR) med sin avkastning på 165,1% hittil i år. Devon Energy (DVN) er opp 157,2%, mens Marathon Oil (MRO) har steget 126%. 

graf

Blant disse best presterende aksjene ser Morninstar analytikerne kun verdi i to av aksjene: Range Resources som handles til en 36% lavere pris i forhold til rettferdig verdi, og Marathon Oil til 22% lavere pris. De resterende aksjene blir sett på som rettferdig verdsatt ved de siste prisene.

graf

Teknologiaksjene fortsatte sin sterke utvikling i fjerde kvartalet av 2021. Synaptics (SYNA) er ledende med en oppgang på 171,9% dette året. Halvlederselskapet Nvidia (NVDA) har en avkastning på 112,5%, mens ON Semiconductor (ON) er opp 86,2%. Alle de tre selskapene blir ansett som overvurdert, og handles til en 27% høyere pris, eller mer, i forhold til deres rettferdig verdi-estimat.

Verden fortsetter med en økende avhengighet av skybaserte instrumenter og ressurser, og selskaper som leverer slike tjenester hadde en sterk vekst i 2021. Cybersikkerhetsfirmaet Fortinet (FTNT) har økt med 122,5%, mens nettverksløsningsleverandøren Arista Networks (ANET) er opp 84,9%. Fortinet handles til en 16% høyere pris i forhold til rettferdig verdi, mens Arista handles ved en 41% høyere pris.

graf

Sykliske forbrukeraksjer gjorde et stort comeback i år. Mens omsetningen ved detaljsalg i USA har avtatt de siste månedene, har de kommet seg kraftig opp igjen etter lave tall i løpet av pandemien og er opp 16,1% i forhold til for et år side.

 

Bath & Body Works (BBWI) ledet blant detaljhandelsaksjer med en avkastning på 127,8% i år, etterfulgt av Macy’s (M) som var opp 112,2%, og Dick’s Sporting Goods (DKS), som har steget 90,6%. Det er kun Bath & Body Works som forblir undervurdert blant disse topp-aksjene, og handles for tiden til en 20% lavere pris enn rettferdig verdi. Macy’s blir for øyeblikket sett på rettferdig verdsatt, mens Dick’s Sporting Goods blir ansett som 47% overvurdert av Morningstar analytikerne.

 

På bilsiden av sektoren er Ford Motor (F) den best presterende. Ford Motor mer enn doblet aksjeverdien, med en avkastning på 132,7% i år. Aksjene dro nytte av at selskapet økte helårs overskuddet to ganger i løpet av de siste kvartalene, i tillegg til å gjeninnføre utbytte. Selskapet regnes som rettferdig verdsatt ved de siste prisene. 

tabell

Til orientering: Artikkelen er oversatt fra engelsk og ble opprinnelig publisert på morningstar.com den 21.12.2021.

 

 

 

 

 

 

 

 

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Jakir Hossain  Data Journalist hos Morningstar

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer