Hva er ARK ETF-er?

Fondsselskapet ARK Invest skaper en sensasjon i USA med sine tematiske ETF-er.

Ali Masarwah 10.03.2021 | 8.00
Facebook Twitter LinkedIn

ARK

ARK Invest skaper en sensasjon i USA med tematiske ETF-er med høy risiko. Etter at ARK Innovation ETF hadde en avkastning på 150% i 2020, har firmaet sett svimlende innstrømninger - rundt 5,2 milliarder USD bare de første ukene i 2021 (til 11. februar).

La oss først se på hvorfor ETF-er er så populære.

Innovasjoner som revolusjonerer gamle industrier med ny teknologi - kjent som banebrytende - er et vanlig tema for fondinvesteringer i dag. Alle snakker om digitalisering; det endrer måten vi jobber på, gjør forretninger, konsumerer og lever. Endringene berører nesten alle bransjer og er nå synlige for alle. Så det er ikke rart at investorer satser på driverne av denne endringen.

Ofte kan alt snakket om «banebrytende» selskaper være noe luftig. Men det er faktisk mange nye aktører på vei opp, og investorer har så stor tro på noen av dem at de er villige til å kaste alle klassiske verdsettelsesberegninger over bord.

Konsekvensene av denne euforien finnes overalt og kan muligens sees tydeligst i området relatert til elektriske kjøretøyer. Tesla (TSLA), for eksempel, har sett aksjekursen øke hele 700% i fjor og er nå verdt nesten 3,5 ganger så mye som Daimler (DAI), BMW (BMW) og VW (VOW3) til sammen. Bare hvis alle optimistiske prognoser går i oppfyllelse og Tesla kan dominere fremtidens bilmarked, virker den nåværende verdsettelsen berettiget.

Hva gjør ARK Invest? 

Fondsindustrien responderer på denne økningen i interessen med tematiske fond som er målrettet mot spesifikke digitaliseringsområder. Og en kapitalforvalter som fokuserer utelukkende på "banebrytende innovasjoner" er det amerikanske fondsselskapet ARK Invest. ARK Invest investerer kun i selskaper som har produkter eller tjenester som har muligheten til å endre gamle næringer gjennom teknologisk endring.

ARK Invest ble grunnlagt i 2014 av den tidligere Alliance Bernstein tematiske fondssjef Catherine Wood. Med en liten gruppe på bare syv ETF-er, de fleste av dem aktivt forvaltet, slår ARK Invest seg stort opp i USA akkurat nå.

I fjor steg flaggskipet ARK Innovation ETF (ARKK) med 152%. ARK Genomic Revolution ETF (ARKG) steg så mye som 180%, og ARK Next Generation Internet ETF (ARKW) la på seg nesten 160% (alle tall i USD).

Det er neppe overraskende at investorer snapper opp disse ETFene. Selskapets forvaltningskapital har vokst eksponentielt de siste månedene. Mens ARK Invests ETF-er hadde en kapital på bare 5 milliarder euro i begynnelsen av 2020, var de allerede ved utgangen av september rundt 17 milliarder euro. Men så tok ting virkelig av. Takket være enorm kapitalinnstrømning og sterk utvikling hadde fondets eiendeler toppet 56 milliarder euro innen 22. februar 2021.

Monthly Inflows into ARK ETFs since 2018
ARK flows

En titt nedenfor på porteføljen til ARK Innovation viser at de største posisjonene stort sett er veldig høyt verdsatt og dermed ganske sårbare for korreksjoner. De største eierandelene er i Tesla, rangert med 1 stjerne i Morningstar Rating for aksjer, Roku Inc (No Moat, 1 stjerne), Teladoc Health (No Moat, 2 stjerner) og Square (Narrow Moat, 1 stjerne). Du kan lese mer om Morningstar Rating for aksjer her. Min kollega Amy Arnott har sett nærmere på ARK Innovation-porteføljen, som du kan lese om her.

ARK top holdings

Artikkelen er opprinnelig publisert 26. februar 2021 på morningstar.co.uk, og oversettelsen er tilpasset norske forhold. Markedet har vært relativt volatilt også i 2021 slik at avkastninger og annen data som fremkommer i artikkelen kan være endret per 10. mars 2021 som er publiseringsdatoen for artikkelen på morningstar.no.

T.O. Redaktør/Data journalist, Christopher Greiner, kan inneha posisjoner i investeringsprodukter omtalt i artikkelen.

TAGS
ETF
Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Ali Masarwah

Ali Masarwah  Ali Masarwah war von 2011 bis Frühjahr 2021 als Chefredakteur für die deutschsprachigen Anleger Websites von Morningstar verantwortlich

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer