Hvordan bør du posisjonere deg for det amerikanske valget?

Hvordan vil aksjemarkedet reagere på en Biden-seier? Hva med en ny periode for Trump? Vi spurte forvaltere hvordan de tenker i oppkjøringen til det amerikanske presidentvalget.

Annalisa Esposito 27.10.2020 | 10.40
Facebook Twitter LinkedIn

us election

Valget i USA er bare én uke unna, og mange investorer lurer kanskje på hva resultatet av presidentvalget kan bety for deres portefølje. Selv om det kan være fristende å begynne å gjøre endringer i porteføljen din for å forberede deg på resultatet, er politikk og aksjemarkedet notorisk vanskelig å forutsi.

Vi snakket med amerikanske fondsforvaltere for å finne ut hvordan de posisjonerer porteføljene sine.

Biden vs Trump

Hvilke sektorer som kan blomstre i løpet av de kommende månedene og årene, kan variere sterkt avhengig av valgutfallet i november.

Hvis republikanerne blir gjenvalgt, står USA overfor ytterligere fire år med økonomisk politikk for vekst under enda en Donald Trump-periode. Situasjonen ville være markant annerledes under demokratene, hvis politikk vanligvis blir sett på som mindre markedsvennlig, med potensielle tiltak som å øke selskapsskatten og øke minstelønnen.

Imidlertid planlegger den demokratiske kandidaten Joe Biden også en betydelig økning i utgiftene til utdanning, helsetjenester og infrastruktur, noe som kan være en fordel for mange bedrifter. Spesielt er han positiv til grønn infrastruktur, som vil sette søkelys på å redusere karbonutslipp, investere i grønn energi og mer effektive bygninger. Han forventes også å utvide helseprogrammet Obamacare til en større del av befolkningen og investere i det elektriske kjøretøy-økosystemet.

Trump, derimot, kan være mer positiv for de karbonintensive delene av økonomien som energi og forsyninger.

Hva betyr det for investorer?

Zehrid Osmani, forvalter av Legg Mason IF Martin Currie US Unconstrained-fond med 5 Morningstar Rating, mener valget av Biden og utvidelsen av Obamacare vil ha en negativ innvirkning på store farmasøytiske selskaper.

Høyere selskapsskatter kan være negativt for store selskaper når det gjelder inntjeningsestimater, men Osmani forventer ikke at det vil ha en vesentlig innvirkning på fortjenesten. Og mens en økning i minstelønn kan ha negative konsekvenser for arbeidsintensive industrier, bør det ha en positiv effekt i forbrukersektoren, mener han.

"Med dette i tankene vil vi ikke gjøre noen endringer i porteføljen i forkant av valget", sier Osmani. "Vi er oppmerksomme på mulige politiske endringer, og vi har justert våre estimater, men vi kommer ikke til å foreta vesentlige endringer av porteføljen vår."

Mcintosh-Whyte, multi-asset forvalter i Rathbones, mener også at man ikke bør prøve å gjette hvem som vinner valget: "Ingen partier vil sannsynligvis vinne både Senatet og Representantenes hus, så uansett hvilken kandidat som blir den neste presidenten, vil deres evne til å implementere endringer være begrenset”, sier han.

Effekten av det amerikanske valgresultatet vil selvfølgelig påvirke langt utenfor landets grenser. Investorer bør ikke glemme hvordan områder som Latin-Amerika og Kina er tilknyttet USA.

Mens forholdet til Kina kanskje ikke forbedres under Biden, mener Jack Janasiewicz, porteføljestrateg hos Natixis Investment Managers, at Latin-Amerika og Mexico spesielt kan være noen av de som mottar gode fordeler av hans foreslåtte stimuleringspakke.

"Vi kan absolutt begynne å se noe oppside bli priset inn, og Mexico kan absolutt dra fordeler av den amerikanske veksten", sier han. "Og det ville ikke være overraskende for meg om vi på kort sikt vil se at dette begynner å bli priset tilbake i risikable eiendeler, spesielt aksjer i Mexico”, sier han.

Ikke prøv å time markedet

Det er sant at presidentvalget ofte fører til volatilitet i markedet, og dette kan gjøre noen investorer nervøse. Nøkkelen er å sikre at porteføljen din er diversifisert og ikke blir fristet til å prøve å time markedet.

Richard Weiss, investeringssjef i American Century Investments, mener at det å satse på politikk er vanskelig og potensielt kostbart, selv om du velger den vinnende kandidaten eller det politiske partiet.

"Det handler ikke bare om å forutsi vinneren, du må utføre kjøp og salg perfekt og korrekt forutse effekten på markedet", påpeker han. "Investorer vil gjøre det bedre ved å ikke la valgspådommer eller resultater påvirke deres investeringsvalg."

Weiss mener at en balansert tilnærming er best, i tillegg til å holde seg til sparings- og investeringsplanen din til tross for den kortsiktige volatiliteten som politiske, økonomiske og markedsmessige forhold kan medføre.

Noen investorer kan bli fristet til å selge seg ut av markeder før valget og komme tilbake senere, men historisk går markedene oftere opp enn de går ned over tid. Weiss advarer: "Fordi markedsgevinster ofte kommer i korte, skarpe hopp, kan det å ikke få med seg disse oppgangene ha en drastisk påvirkning på din langsiktige avkastning."

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Annalisa Esposito  is a data journalist for Morningstar.co.uk

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings