Hvilken påvirkning kan importtoll ha på stål og aluminium?

Etter et møte med stål- og aluminiumsindustriens toppledere i det Hvite Hus 1. mars, annonserte den amerikanske presidenten at han vil legge på toll på stål- og aluminiumsimport fra neste uke.

Andrew Lane 02.03.2018 | 11.41
Facebook Twitter LinkedIn

Tollen blir på henholdsvis 25 % og 10 % for stål- og aluminiumimport. Det er derimot uklart om dette blir på all import fra alle land, eller om det er bare noen utvalgte land. Dette er kritiske detaljer, fordi en tollbarriere for all import vil være svært alvorlig og, på den andre siden, gi mer positive prospekter for amerikanske stål- og aluminiumsprodusenter. Vårt hovedscenario for amerikanske stål- og aluminiumsprisene er at det er utvalgte land som får denne tollen. Disse prisforutsetningene får naturlig nok også implikasjoner for marginer og fraktvolum.

Hvis Trump i stedet går for en mye bredere toll, kommer vi sannsynligvis til å øke verdsettelsesestimatene for amerikansk stål- og aluminiumsprodusenter.

U.S. Department of Commerce foreslo i "Section 232"-rapporten datert 16. februar en bred toll på 24 % for all stålimport og 7,7 % for all aluminiumsimport, begge lavere enn foreslått av Trump 1. mars. Men, dette departementet foreslo også målrettet 53 % toll for stål og 23,6 % målrettet toll for aluminium. Derfor kan Trump være både strengere og mildere enn anbefalte sanksjoner avhengig av rekkevidden.

Det har blitt rapportert signifikante uenigheter blant Trumps rådgivere om hvor sterke tariffene burde bli. Haukene, blant annet 'Commerce Secretary' Wilbur Ross og 'U.S. Trade Representative' Peter Navarro, har vært pådrivere for kraftigere tariffer og kvoter. Andre, slik som 'Chief Economic Advisor' Gary Cohn, har støttet en mindre hardhendt linje. Kraftige tollsatser øker risikoen for gjengjeldelse fra handelspartnere i tillegg til utilsiktede negative bivirkninger slik som lønnsomheten til amerikansk industri som er tunge forbrukere av stål.

Facebook Twitter LinkedIn

Verdipapirer nevnt i artikkel

Navn på verdipapirPrisEndring (%)Morningstar Rating
Alcoa Corp43,58 USD2,46
Norsk Hydro ASA71,46 NOK6,40

Om forfatteren

Andrew Lane  er aksjeanalytiker hos Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer