Ta personen ut av personlig finans

Vi har allerede møtt fienden som hindrer oss i være suksessfulle investorer, og det er oss selv. Personen du ser i speilet.

Don Phillips 17.08.2016 | 15.26
Facebook Twitter LinkedIn

Det har aldri vært en bedre periode for investorer, både når det gjelder utvalg, kostnader og sikkerhetsmekanismer. Spesielt om du er i USA eller i Europa, markedene som frekventerer topplistene på Morningstars globale survey om beste markeder for investorer. Rekken med investeringsvalg har aldri vært så stor og prisingen har aldri vært så transparent eller så lav som nå (merk, artikkelen er skrevet med hensyn til amerikanske investorer, men også i Norge finnes det fond med svært lave kostnader). Verktøyene som er tilgjengelig til den mest ydmyke investor er mange ganger sterkere enn det som var tilgjengelig for bare profesjonelle hadde for 20 år siden.

Bedret tilgang til finanstjenester og verdipapirfondsforvaltning har ikke bedret entusiasmen til investeringer. Selv om verktøyene er kraftig forbedret, blir nytten ved å benytte dem kraftig redusert sammenlignet med 20 år siden. Obligasjoner tilbyr anemisk avkastning og veldig liten oppside, aksjer ser fornuftig priset med svært få muligheter til å handle på tilbud. Det eneste området av aksjemarkedet som omtales som billig er vekstmarkedene, men investorer som har tatt en bit av dette har blitt straffet flere ganger de seneste årene ettersom markedet har blitt stadig billigere.

I tillegg har vi etterskjelvene etter finanskrisen som fortsatt henger i hos investorer. På tross av sterk oppgang i aksjekursene siden den gang, har traumene fra store tap i eiendom (USA) og aksjer gjennom krisen satt dype spor hos investoren. Mange investorer har dermed gått glipp av oppturen, og de føler seg ikke kallet til å gå inn igjen i markedet nå. Pressen og mange politikere fortsetter å henge ut finansindustrien og påstår ofte at investeringer er noe kun 1-prosenten kan gjøre. Denne myten bidrar til at enda flere står på sidelinjen. Det er nå vi tester investors ryggrad.

Warren Buffett står som motstykke til dette synet. På årsmøtet til Berkshire Hathaway tok han med på en historiefortelling, og viste oss ikke bare den utrolige fremgangen det siste århundret, men at fortsatt finnes det store muligheter fremover. En av hans observasjoner er at den gjennomsnittlige amerikaner i dag har høyere levestandard enn selv de rikeste industrialistene på begynnelsen av 1900 tallet hadde tilgang til, når det kommer til komfortabel og rask transport, kommunikasjon og underholdning. Våre levekår, på samme måte som tilgang til investeringsenheter, har aldri vært bedre. Hvis bare flere av oss kunne opprettholdt Buffetts vise perspektiver, kunne vi også oppnådd bedre investeringsresultater.

Hvordan kan man forstå realiteten i fremgangen og samtidig følelsen av manglende mulighet? Generelt sett, hvordan får man investoren til å se utover kortsiktige følelser for å gjøre kloke investeringsvalg? Jeg tror at en del av svaret er å ta personlige følelser ut av bildet, og ha så mye av investeringene på autopilot som mulig. Som Morningstar har vist en rekke ganger i USA, er det stort gap mellom tidsvektet og kronevektet avkastning, dermed er investorer sine verste fiender. Finansielle rådgivere er selv påvirket av dette, og de er underlagt de samme menneskelige emosjoner som undergraver vårt kollektive investeringsresultat.

Mangel på valgmuligheter er ikke lenger en hindring til investeringssuksess, men mangel på disiplin er det. Hvis vi kan ta det menneskelige elementet ut av ligningen ved å gjøre jevnlige innskudd, fast rebalanseringsregime (trimme ned de beste investeringene og investere i upopulære), da kan vi forbedre vår investeringsopplevelse. Vi har møtt fienden, det er ikke Wall Street, forvalterne, politikere eller pressen, det er oss selv. Finansielle rådgivere er også mennesker, de beste tar både deg og seg selv ut av ligningen og gjør de dagligdagse gjøremålene automatisk. De setter opp automatisk sparing, automatisk rebalansering, og automatisk uttak for dermed å ta personen ut av personlig finans. Desto større avstand vi legger mellom våre emosjoner og våre handlinger, desto bedre vil vi gjør det.

Det er ikke tilfeldig at investorer gjør det bedre i pensjonssparing, som oftest gjør sparingen på autopilot, enn de gjør det på andre aksjekonto. På samme sett er det klart at investorer bruker fond som kombinasjonsfond og livssyklusfond, der aktivaallokeringsbeslutningen blir tatt fra dem, bedre enn om man bestemmer plasseringene på egenhånd. På sikt tror jeg at de som bruker robotrådgivning vil gjøre det bedre enn de som gjør alt selv.

Så selv om verktøykassen vår er mer variert og har høyere kvalitet enn tidligere, så er det fortsatt hindringer i veien for å ha en suksessfull investeringsstrategi. Muligheten til å handle døgnet rundt, overalt på web (og mobil) er like mye en forbannelse som en velsignelse. Tilgjengeligheten gjør oss fristet til å overforvalte midlene. De investorene som gjør det best, er ofte de som gjør minst.

Heldigvis gjør dagens teknologi det enklere enn på lenge å sette investeringene på autopilot. Du kan sette opp månedssparing, månedlige uttak, rebalansere også videre. Ved å bruke robotteknologi kan man forenkle ditt finansielle liv, det vil hjelpe deg til å ta personen ut av personlig finans. Det vil hjelpe deg med den snikende pessimismen som tærer på oss alle, og i stedet fokusere på den utrolige kreativiteten man kan utøve over tid. For det er dem som griper mulighetene som også vil dra nytte av fordelene. 

Artikkelen ble først publisert i august/september 2016 utgaven av Morningstar Magazine

Don Phillips var Morningstars første fondsanalytiker på 80-tallet og er en del av øverste ledelse i Morningstar. Han har fått flere prestisjetunge utmerkelser i USA, blant annet «Legends» i PlanAdvisor, MutualFundWire.com har rangert ham som en av de 100 mest innflytelsesrike i 2010 og Investment Advisor har utnevnt han som en av de mest innflytelsesrike hele 3 ganger for å nevne noe. 

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Don Phillips  Don Phillips is a managing director of Morningstar, Inc.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer