Utfordre din rådgivers forutinntatthet – og din egen

Når og hvor investorer ”vokste opp” kan ha stor innvirkning på deres finansielle valg.

Christine Benz 07.05.2012 | 8.53
Facebook Twitter LinkedIn

Når jeg startet i Morningstar i 1993 var fond et stort fokus for meg og selskapet. Som et resultat av mange år med observasjon og analyse av fond, har jeg fortsatt større komfortnivå med denne typen investeringer enn alt annet. Jeg kan også bruke mer tid på dem når jeg skriver og i eksempelporteføljer, fordi jeg kan dem best. Dette kan være et tveegget sverd, selv om jeg tror jeg er en over gjennomsnittet vurderer av fond, må jeg presse meg ut av min egen komfortsone og vie oppmerksomhet til andre investeringsstyper slik som ”closed ended” fond (mest tilgjengelig i Storbritannia og USA) og børshandlede fond.

Det samme gjelder sannsynligvis for din rådgiver, hvis han eller hun har jobbet i stillingen lenge, eller for deg selv om du investerer på egne vegne. Hvis en rådgiver har benyttet et spesielt verdipapir i mange år og har hatt suksess med dette, kan personen ha en underliggende trang til å fortsette å bruke de samme verdipapirene. Det trenger ikke å være dårlig, erfaring med en type produkter kan være verdifullt. Risikoen er, derimot, selvtilfredsheten. Altså tendensen til å fortsette med produkter eller strategier selv om gode alternativer har dukket opp, eller empirisk bevis setter spørsmålstegn ved fremgangsmetoden og strategien.

Av den grunn er det verdt å periodvis utfordre din rådgiver, eller deg selv, for å være sikker på at investeringsbeslutningene som påvirker din finansielle plan er oppdatert med nyeste data. Hvis du, eller din rådgiver, benytter noen av instrumentene nedenfor, sjekk om du ikke kan oppnå det samme resultatet mer kostnadseffektivt eller effektivt.

Kjøp av enkeltaksjer
Nøye oversikt over enkeltaksjene til individuelle aksjer kan være en kraftig måte å tjene penger. Hvis du eller din rådgiver gjør dette, er det viktig at du har en fornuftig referanseindeks slik at du kan måle dine resultater presist, etter at alle konstnader er medregnet. Du får kanskje allerede en rapport fra din rådgiver, hvis ikke bør du be om en slik rapport. Hvis du forvalter din egen portefølje, kan du bruke porteføljeverktøyet på Morningstar.no. Under avkastningsfliken finner du din personlige avkastning. Husk å legge inn kostnadene ved handelen for å få mest mulig nøyaktige resultater. Personlig avkastning tar også hensyn til timingen av kjøp og salg.

Kjøp av enkeltobligasjoner
Noen foretrekker å handle obligasjoner selv.  Morningstar rentespesialist Eric Jakobsen sier at det ikke alltid er lurt, spesielt bør lavkvalitsobligasjoner være veldiversifiserte og dermed være innefor verdipapirfond. Små investorer vil ha problemer med tilstrekkelig diversifisering, og kan også få store kjøper/selger-forskjeller, som utvanner avkastningen. Dermed, hvis du går utenfor de mest likvide og sikre obligasjonene, bruk fond med lave kostnader og god diversifisering. Det kan være både billigere og sikrere rute å følge. 

Aktive aktivaallokeringsstrategier
Etter markedsnedturer blomstrer såkalte aktive allokeringsstrategier, hvor primære målet er å flytte penger fra aksjer, til rentepapirer, til bank og tilbake til aksjer. Børsfond og tilsvarende verdipapirer har gjort det enda lettere å gjennomføre slike strategier, siden transaksjonene går kontinuerlig. Men, klarer du, eller din rådgiver, å tillegge verdi på denne måten? Selv om konseptet ved å stå på sidelinjen når det blåser som mest høres tilforlatelig ut, er slike taktiske veddemål hardere å gjennomføre enn det i utgangspunktet virker. En nylig studie av Morningstar som så på avkastningen til taktiske verdipapirfond i USA, tegner ikke et oppmuntrende bilde til de profesjonelle pengeforvalteres evne til å gjennomføre taktiske strategier. Det bør gjøre at rådgivere og individuelle investorer tar en pause i bakken. Hvis du benytter aktiv manøvrering mellom aktivaklassene, sammenlign avkastningen din mot en egendefinert refereanseindeks som inneholder din porteføljes retningslinjer for aktivafordeling.

Bruk av forsikringsbaserte produkter
Noen rådgivere kommer fra forsikringsverdenen, så de er holder seg naturlig nok innenfor dette domenet. I visse tilfeller er det naturlig å ha forsikringsprodukter i porteføljen. Når det er sagt, så har forsikringsproduktene ofte høyere kostnader som man ikke får hvis en velger rene aksje- og rentefond. Hvis din rådgiver anbefaler forsikringsprodukter, forstå hvorfor de gjør det og hva det er du går inn i og hvilke kostnader det er ved å komme seg ut. (I visse produkter kan man også bli låst, slik som i pensjonsforsikring/sparing), i tillegg til hvilke kostnader som legges til sparingen. Få også oversikt over det totale kostnadsbildet (eksempelvis fondskostnader, forsikringskostnader også videre).

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Christine Benz

Christine Benz  er Morningstars direktør for personlig finans i USA og hun har forfattet bøkene "30-Minute Money Solutions: A Step-by-Step Guide to Managing Your Finances and the Morningstar Guide to Mutual Funds: 5-Star Strategies for Success

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer