Lesernes beste fond

Her ser du fondene du og jeg tittet mest på de siste 2 månedene, et par fond på topp 10 er vekstmarkedsfond.

Thomas Furuseth 27.06.2011 | 12.15
Facebook Twitter LinkedIn

Nummer 1
Ikke overraskende topper norges største fond opp på toppen. SKAGEN Kon-Tiki bemerker seg på mange områder og er også Morningstars favoritt innenfor vekstmarkedsfond. Fondets størrelse kan riktignok være en ulempe for fondet og dets andelseiere, hvis det går utover fondets avkastning. Så langt har forvalterne riktignok klart seg riktig bra i forhold til konkurrentene, rangert blant de 7 % beste hittil i år. Fondet er ikke bare Norges største fond, det er også det fjerde største vekstmarkedsfondet vi har i databasen, etter Aberdeen GEM, CAP Int EM og JPM EM Equity.

Nummer 2
SKAGEN Kon-Tiki’s søster, SKAGEN Global havner på en andreplass. Ikke unaturlig, siden også dette fondet er viktig for norske investorer og fortsetter å gi gode resultater. Felles for begge fondene er at det har vært litt endringer av staben, SKAGEN Kon-Tiki har fått et par nye forvaltere og SKAGEN Global mistet et par inklusiv Filip Weintraub og har fått nye. SKAGEN Global er også et av de globale fondene som Morningstar liker.

Number 3
På tredjeplass må vi reise østover for å finne forvalteren, East Capital og videre østover for å finne plasseringene, fondet er nemlig East Capital Russland. Russland er på mange områder et spesielt marked, for det første er fondene der ganske dyre. I tillegg er markedene relativt unge etter sovjetunionens fall. Aksjemarkedet i Russland er konsentrert på et par sektorer (matrialer og energi) . East Capital har et sterkt investeringsteam og bruker mye ressurser på å analysere Russiske og østeuropeiske aksjer. Selv om markedet er spesielt og risikofylt, mener vi East Capitals fond er et av de mer spennende i denne kategorien.

Fjerdeplassen
DnB NOR Nordic Technology er et sektorfond som jeg ikke har sett nærmere på. Riktignok har jeg sett litt av dette teamets arbeid i DnB NORs Nordenfond, og av det jeg har sett der ser det ut til at de har gjort et solid stykke forvaltningsarbeid. Verdt å merke seg er at fondet står i en kategori som inneholder mange globale sektorfond. Riktignok inneholder også fondet mange globale navn, selv om fondets navn henspeiler på nordiske plasseringer.

Resten av listen inneholder mange hjemmekjære fond, med stort innslag av norske aksjer. Ett unntak er Alfred Bergs Høyrentefond:

5.  Pareto Verdi
6.  Holberg Norge
7.  Alfred Berg Høyrente
8.  SKAGEN Vekst
9.  ODIN Norge
10. Holberg Norden

Ola og Kari er fortsatt ganske hjemmekjær, de fleste fondene på listen er fra norske forvaltere. Det finnes mange sterke utenlandske forvaltere også, og nettdistributører slik som Nordnet, Skandiabanken også videre har gjort terskelen lavere for å investere i utenlandsregistrerte fond. Det kan være verdt å sjekke ut hva andre kan levere av for eksempel globale fond, mens norske aksjer naturlig nok vil ha et sterkt innslag av norske forvaltere.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Thomas Furuseth

Thomas Furuseth  var analytiker og redaktør på Morningstar.no i perioden 2006 til og med mai 2020. Han jobber nå i DNB. Han har en mastergrad i økonomi fra Handelshøyskolen BI med spesialisering i finans.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer