Spørsmål og svar om fondssparing - del 14

Her finner du et utdrag av tidligere besvarte spørsmål om fondssparing.

Christian Klerck Nilssen, 09.12.2005 | 10.57
Facebook Twitter LinkedIn
Stadig
flere lesere sender inn sine fondsspørsmål til oss. På Aftenposten Forbruker.no/Pengene dine, svarer jeg på spørsmål om fondssparing. Under finner du et utdrag spørsmål som Morningstar har besvart. I tiden fremover vil vi plukke ut flere spørsmål og svar.

Spørsmål: I Aftenposten heter det at skatt på aksjeutbytte skal gå opp fra 28 til 48 %. I annen sammenheng har jeg lest noe om skjermingsrente og -beløp i forbindelse med skattlegging av slikt utbytte. Jeg er en privatperson som har andeler i fire aksjefond; disse er vel i dag verdt nærmere 200.000 kr. Kan du forklare litt om den påtenkte skatteøkningen for aksjeutbytte

? Det kan kanskje rent umiddelbart virke fristende å selge fondsandelene nå før nyttår (alle har siden siste nyttår økt med 25-40 %). Men da får man jo ikke med en sannsynlig videre økning etter nyttår?

Svar: For deg som er andelseier i aksjefond vil ikke de nye skattereglene føre til de helt store endringene i 2006. Det er riktig som du sier at det innføres en skjermingsrente, til fordel for andelseierne. Dette betyr at deler av avkastningen du oppnår blir holdt utenfor i beregning av gevinstskatten, som vil ligge på 28 prosent også i 2006. Hva gjelder innføringen av skjermingsrente betyr dette konkret at det innføres en prosentsats, som skal være lik kort statsrente, som vil trekkes fra avkastningen du har oppnådd i dine fond.

Jeg vil derfor fraråde deg å selge andelene i dine fond av frykt for høyere beskatning i 2006. Dersom du ikke har behov for pengene av andre årsaker, anbefaler jeg deg å fortsette sparingen.

Spørsmål: Er norsk statsborger og har siden 2001 hatt penger i et utenlandsk aksjefond (Morgan Stanley - registrert i Luxemburg). Hvilke skatteregler gjelder dersom jeg er midlertidig bosatt i utlandet og innløser dette fondet med gevinst? Hvor lenge skal man eventuelt ha bodd i utlandet for at en eventuell avkastning skal bli skattefri?

Svar: Dersom du er skattepliktig til Norge i dag, skal du føre opp eventuelle andeler i utenlandske fond i egen post i selvangivelsen, akkurat på samme måte som norske andelseiere i utenlandske fond som er bosatt i Norge gjør dette. For å slippe skatten må du emigrere til Luxemburg, altså melde permanent utflytting fra Norge. Ta kontakt med UDI eller Skattedirektoratet for nærmere informasjon.

Spørsmål: Har du en konkret anbefaling hvem jeg bør gå til for å få råd om investeringer? Det er snakk om 2-3 millioner kroner, som jeg gjerne vil spre med forskjellig risiko.

Svar: Jeg har ikke anledning til å gi noen konkret anbefaling, da Morningstar skal være en objektiv informasjonsleverandør som skal hjelpe investorene med å foreta de rette investeringsbeslutningene. Du kan søke i Gule Sider eller på nettet etter formuesforvaltere eller uavhengige rådgivere. Ditt valg av rådgiver vil blant annet avhenge av de typene investeringer du er ute etter. Det kan være en fordel å undersøke flere steder for å finne den som passer best med dine ønsker.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer