Spørsmål og svar om fondssparing - del 9

Her finner du et utdrag av tidligere besvarte spørsmål om fondssparing.

Christian Klerck Nilssen, 06.10.2005 | 13.06
Facebook Twitter LinkedIn
Stadig
flere lesere sender inn sine fondsspørsmål til oss. På Aftenposten Forbruker.no/Pengene dine, svarer jeg på spørsmål om fondssparing. Under finner du et utdrag spørsmål som Morningstar har besvart. I tiden fremover vil vi plukke ut flere spørsmål og svar.

Spørsmål: Har tenk å kjøpe fondsandeler i Holberg Norge. Bør jeg gjøre det nå eller sitte på gjerdet siden norske fond og aksjer kan stupe ettersom de har gått mot nye høyder i år? Har ellers plassert i globale norske fond fra før, ingen rene norske. Kan jeg fremdeles ta sjansen?

Svar: Dersom du har pengene tilgjenglig i dag, ser jeg ingen grunn til

å sitte på gjerdet. Du kan med fordel fortsatt vurdere å investere fond som har sin eksponering på Oslo Børs. Norske aksjer har ganske riktig gitt meget god avkastning hittil i år, men det er fortsatt rom for videre oppgang.

Risikoen for kursfall er imidlertid fortsatt tilstede, ettersom den sterke oppgangen kan føre til korreksjoner på nedsiden. Over tid kan din Norgeseksponering gi en diversifiseringseffekt til dine global aksjefond, da Oslo Børs er råvaresensitiv. Ettersom Oslo Børs har en stor andel aksjer i Energisektoren, vil eksponeringen i denne sektoren i ditt globalfond også kunne diktere størrelsen på din Norgeseksponering. Dersom du vurderer å gå inn i et norsk aksjefond nå, vil jeg som hovedregel anbefale jevnlig avsetning/månedssparing.

Spørsmål: Vi er et ektepar i femtiårene som har "spart" gjennom IPA-ordningen. Det meste har vi i to aksjefond, Postbanken Norge og Skagen Vekst, men vi har også en liten andel av sparebeløpet på IPA-konto i bank. Nå har jeg lest i uttalelser fra forskjellige økonomer at IPA-ordningen egentlig er en dårlig ordning, der "alt" eller "det meste" forsvinner i skatt når pengene kommer til utbetaling.

I så fall, skulle det i dag være mulig å komme ut av denne ordningen uten tap, for så å spare i noe annet? Kan du også gi en kort og enkel orientering om IPA-ordningen og skatt? Er det mulig at ordningen kan bli mer attraktiv i fremtiden, med tanke på hvilket Storting vi får? Ditt svar på dette mottas med hjertelig takk!


Svar: Dagens IPA system har bindingstid og det er dessverre, så vidt jeg vet, ikke mulig å komme seg ut før bindingstiden er over. Det finnes imidlertid flere ulike IPA ordninger (garantisparing og fondssparing), og det er mulig å bytte fra en IPA ordning til en annen både internt og eksternt. Fordelene med IPA ordningen er blant annet at den gir deg et skattefradrag på opptil 40,000 kroner per år av innbetalt premie. Innskuddene er i tillegg fritatt fra formuesbeskatning.

Ulempen er at både innskudd og avkastningen blir skattbar da utbetalingen starter. IPA som produkt passer nok derfor best for de med lave eller middels inntekter, og som ikke har en uføredekning i sin pensjonsavtale. Forsikringsbransjen anbefaler at du som hovedregel ikke bør velge IPA dersom du forventer å få en årlig pensjon (folketrygd og utbetaling fra bedriftsordning) på over 320,000 kroner per år. Da kan du eventuelt velge Livrente Link eller Fondskonto Link.

Reglene rundt IPA er like for alle selskaper som opererer på dette markedet, og kan bli endret på av regjeringen. Jeg ønsker ikke å spekulere i hvilken regjering som vil gjøre IPA gunstigere som produkt. Det får tiden vise. Jeg anbefaler dere under alle omstendigheter å endre på fondssammensetningen dere har i dag. Dagens fordeling gir dere en meget stor eksponering på Oslo Børs og liten eksponering mot andre regioner. Dere bør også gradvis redusere deres aksjeeksponering til fordel for renteeksponering frem mot pensjonsalder.

Spørsmål: Jeg har tenkt å begynne med aksjehandel over Internett. Hvilke nettmegler vil du anbefale (Nordnet, Netfonds, DnB NOR Markets, Skandiabanken eller Terra) Hva bør jeg følge med på når det gjelder aksjene? Bør jeg opprette en egen konto som jeg bruker til mine aksjehandler? Har du tips til en som nå starter aksjehandel?

Svar: Det er nok best å opprette en egen konto for å handle med aksjer. Valg av nettmegler vil kunne være individuelt ettersom brukergrensesnittet og personlig oppfattning av menyer o.l. vil kunne avgjøre valget. Investeringer i enkeltaksjer passer imidlertid ikke for folk flest, og medfører stort behov for oppfølging og meget høy risikotoleranse.

Du bør ha råd til å tape pengene som settes inn i enkeltaksjer. Dersom dette ikke er tilfellet, vil det være langt mer passende å investere i et aksjefond. Risikoen for tap er lavere enn for investeringer i enkeltaksjer, da et fond har en profesjonell forvalter og som regel tilgang på lang flere aksjer i sin portefølje enn en privatperson.

Spørsmål: Jeg har spart penger i fond, betaler inn kr 1000,- hver mnd i Terra Vekst (kr 500) og Terra Norge (kr 500) i tillegg har jeg stående noen kroner i Odin. Når er det på tide å ta ut penger fra fond? Kan jeg ta ut fra dem nå? Skal jeg fortsette å spare, har ikke noe glede av pengene hvis jeg ikke tar ut noe og benytter dem.

Svar: Spørsmålet er hva du skal benytte pengene til. Samtidig skal du jo ikke ”spare deg til fant” heller, og det er jo av og til hyggelig å frigjøre litt ekstra kapital for å kjøpe det lille ekstra. Du kan da eventuelt velge å ta ut deler av avkastningen eller innskuddet i enkelte av dine fond for et slikt formål.

Som hovedregel vil jeg nok anbefale deg å fortette sparingen, for det kan komme en dag hvor du virkelig har behov for pengene, dersom noe uforutsett skjer. Ut fra din fondssammensetning vil jeg nok anbefale deg å redusere din eksponering på Oslo Børs noe, til fordel for et aksjefond som investerer globalt. Dette vil gi det en bedre balanse i din fondsportefølje.

Spørsmål: Jeg har 30 % av sparepengene i fond. Har valgt Terra fond fordi min bank er tilknyttet Terra asa. Har spredt pengene i Terrafondene, og ser at de forskjellige fondene i Terra gir stor variasjon i avkastning. Ser at andre fondsleverandører ofte ligger foran i avkastning. Det varierer hvem som ligger foran.

Bør jeg investere hos flere fondsforvaltere eller mener du at Terra fondene gir nok bredde i plasseringene. Jeg vurderer aksjekjøp og å satse på noen enkeltaksjer. Her er det mange råd ute og går. Jeg tenker å satse på for eksempel 4-6 aksjer. Jeg tenker 2-3 store aktører, 2-3 mer spekulative og med større risiko. Tror ikke jeg greier å følge med i hele markedet. Hvordan bør/kan jeg gå videre på dette?


Svar: Det kan være hensiktsmessig å spre sine fondskjøp mellom ulike fondsforvaltere. Skagen fondene, for eksempel, har i hovedsak satset på utenlandsinvesteringer, mens Holberg sine fond er fokusert på aksjer i Norden. Terra, på sin side, tilbyr et bredt utvalg av fond fra flere ulike kategorier, så du bør kunne finne det du trenger der. Samtidig er det ikke sikkert de er best i alle kategorier.

Du bør derfor gjøre litt undersøkelse på egenhånd her. Det er nok vanlig å benytte bankforbindelsen også ved fondskjøp, da dette kan synes enklere enn å måtte gå til en ny tilbyder. Det er imidlertid lite arbeid du må gjøre for å bli andelseier hos et fondsselskap. De fleste selskapene har tegningsblanketter tilgjengelig på sine internettsider, og du kan fakse disse inn til selskapet. Resten ordnes av forvalteren.

Med hensyn til investeringer i enkeltaksjer er dette forbundet med høyere risiko enn å investere i fond. Før du bestemmer deg for hvilke aksjer du skal kjøpe bør du ta en titt på de aksjene du allerede har via fondene du investerer i. Da vil du unngå en eventuell dobbelteksponering i samme aksje. Du finner informasjon om de største plasseringene i hvert enkelt fond på våre hjemmesider.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer