Spørsmål og svar om fondssparing – del 4

Her finner du et utdrag av tidligere besvarte spørsmål om fondssparing.

Christian Klerck Nilssen, 15.06.2005 | 15.00
Facebook Twitter LinkedIn
Stadig flere lesere sender inn sine fondsspørsmål til oss. På Aftenposten Forbruker.no/Pengene dine, svarer jeg på spørsmål om fondssparing. Under finner du et utdrag spørsmål som Morningstar har besvart. I tiden fremover vil vi plukke ut flere spørsmål og svar.

Spørsmål: Av forskjellige grunner, er det mulig at jeg avslutter min yrkeskarriere om et par år. Derfor sparer jeg nå og regner med at jeg om et par år vil ha rundt 300.000 kroner i bank og i fond. Det vil selvfølgelig være utelukket å leve på disse pengene frem til pensjonsalder, da jeg nå er 50 år gammel. På kort sikt trenger jeg ikke disse pengene, men på lang sikt håper jeg å investere i utdanning for barna, og i en investering som kan være lønnsom og uten stor risiko. Lønnsomhet i denne sammenheng er på run

dt 30.000 i året.

Svar: Dersom jeg forstår deg rett spør du om plasseringsråd for 300.000 kroner fra 2007 og frem til din pensjonsalder. Dette gir deg sannsynligvis en investeringshorisont på 15 år og du er lite interessert i risiko. Du oppgir at du i dag sparer penger i fond og bank. Dette er noe jeg vil anbefale deg å fortsette med.

Du oppgir ikke hvor mye som går til fond og til hvilke fondstyper, og heller ikke hvor mye som går til banksparing. Med en forventning om 10 prosent avkastning per år, bør nok andelen i aksjefond være større enn andelen i obligasjonsfond. Da vil du imidlertid nok overgå din risikotoleranse, som du sier er lav. Det finnes livssyklusfond eller pensjonsfond som investerer i en kombinasjon av aksjer og obligasjoner, som kan være aktuelt for deg.

Det kan være hensiktsmessig å kontakte en uavhengig fondsdistributør/rådgiver som kan hjelpe deg med å sette sammen en portefølje som kan passe dine behov. Eventuelt finnes fondsforsikringsselskaper som tilbyr Unit Linked investeringer. Du finner oversikt over disse under Unit Linked på vår nettsider.

Spørsmål: Jeg er en freelancearbeider med eget firma Jeg har 400.000 på konto og det er jo ikke rare renta! Spørsmålet er hva synes du jeg burde gjøre med pengene? Jeg ønsker egen bolig, men det er ikke aktuelt å ta opp et kjempestort lån. Men skulle det skje at prisene synker, så vil jeg ønske å ha muligheten til å få rask tilgang på pengene....Altså: kan du anbefale /foreslå et fond med liten risiko, og som er mer lønnsomt enn bank?

Svar: Jeg har dessverre ikke anledning til å anbefale enkeltfond. Jeg kan imidlertid anbefale deg å sette pengene i rentefond. Obligasjonsfond med lang løpetid har historisk gitt en årlig avkastning på omkring 8 prosent siste tre år før skatt. Kortere rentefond har i snitt gitt en avkastning på 4 prosent per år siste tre år. Dette er noe høyere enn det du oppnår i banken, samtidig som avgiftene i rentefond er mindre enn i aksjefond. De fleste rentefondene tar ikke innløsningsavgift, noe som gjør at du kan trekke deg ut av slike fond til liten eller ingen kostnad.

Spørsmål: I Aftenposten vises fondenes avkastningen over 3 og 5 år. Tallene er imidlertid ulike fra de jeg finner i fondslistene til Morningstar. Et eksempel er fondet Skagen Vekst der avkastningen siste 3 år var på 77.5% hos Morningstar, mens den var 19.95% i Aftenpostens papirutgave sist uke. Er Aftenp. tall gjennomsnitt og Morningstar akkumulert?

Svar: Fondenes avkastningstall som oppgis i papirutgavene til flere aviser daglig er årlige tall. Avkastning utover 12 måneder oppgis som annualisert i avisen, mens den hos Morningstar viser vi løpende akkumulerte tall. Derfor finner du denne ulikheten. Morningstar oppgir også 3 års årlig avkastning. Gå inn på et fondskort og du finner tallet under diagrammet over fondets utvikling.

Spørsmål: Har i dag andeler i Odin Maritim, Odin Offshore og Odin Norge fondene. Bør jeg beholde disse eller selge dem å få meg andre fond? Sparer fast beløp hver måned. Eller selge fondene nå å heller gå inn i fond senere?

Svar: Både Odin Maritim og Odin Offshore er rene sektorfond og er risikofylte aksjefondsinvesteringene. Denne typen risiko vil appellere til enkelte investorer, men for folk flest anbefaler jeg at kun en mindre del av en fondsportefølje investeres i sektorfond. Du vil oppnå en relativt stor eksponering mot offshore industrien allerede gjennom Odin Norge, noe som medfører at du vil kunne oppleve å ha dobbelt eksponering i enkelte aksjer.
Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer