Norge til topps i 2004

Aksjefondene som investerer på Oslo Børs har gitt andelseierne meget god avkastning i 2004. Utviklingen fremover er imidlertid preget av mange usikkerhetsmomenter.

Christian Klerck Nilssen, 07.12.2004 | 14.34
Facebook Twitter LinkedIn
2004 ble året da aksjefondene som investerer mest på Oslo Børs gikk helt til topps på avkastningsstatistikken. I følge Morningstars database har gjennomsnittsfondet som investerer over 80 prosent i aksjer på Oslo Børs, steget med 29 prosent per utgangen av november. Det er først og fremst den positive utviklingen i råvareprisene og lavt rentenivå, som har bidratt til at Oslo Børs har utviklet seg blant de beste aksjemarkedene i verden i år.

Stor forskjell

Det er imidlertid verdt å merke seg at det er stor forskjell mellom beste og dårligste aksjefond i Morningstars Norge kategori. Per utgangen av november viser avkastning

stallene fra Morningstar sin database at det beste fondet har steget med 44,4 prosent. I motsatt ende har det svakeste fondet i denne kategorien kun steget med 4,2 prosent i samme periode. Dette er et klart eksempel på at valg av forvalter betyr noe selv innenfor en kategori med 78 fond.

Fondene som har investert mest i olje og offshoresektoren har utviklet seg best hittil i år. I tillegg har flere av finansaksjene på Oslo Børs gitt meget god avkastning for de fondene som er vektet mot denne sektoren. Flere økonomer er enige om at den positive utviklingen kan fortsette ennå en stund. Optimistene peker på at oljeprisen kan fortsette å holde seg på et høyt nivå også i 2005. Dette kan i så fall føre til videre oppgang på Oslo Børs. Pessimistene, på sin side, er opptatt av renten og valutarisiko. I tillegg er det også mulig at oljeprisen kan falle i løpet av neste år.

Sterkt fra Holberg

Holberg Norge har 30 prosent av sin eksponering i Morningstars Energi sektor. Nest største sektor i fondet er Kapitalvarer, med aksjer som Oddfjell og Stolt-Nielsen Sa. Fondets to største plasseringene finner vi i Norsk Hydro og Fred Olsen Energy. Forvalter Hogne I. Tyssøy har satt sammen en portefølje av i alt 42 aksjer og har forvaltet dette fondet siden det ble etablert i desember 2000. Dette femstjerners fondet har utviklet seg på linje med gjennomsnittsfondet i denne kategorien i år.

Avkastningen hittil i år er i skrivende stund på 31.3 prosent. I 2003 derimot, ble avkastningen langt høyere enn gjennomsnittet (se graf). Årlig avkastning siste tre år ligger på 16.6 prosent. Holberg Norge satser på aktive investeringsvalg med fokus på enkeltselskaper. Selv om flere av børsens tungvektere finnes i porteføljen, har fondet en høyere eksponering mot små og mellomstore selskaper sammenlignet med sine konkurrenter.

Dollar og oljeprisen

I andre halvår i år har den fallende dollaren vært et hett tema. Utenlandske investorer har søkt tilflukt i norske kroner og selskapene som er notert på Oslo Børs. Dette har bidratt til å øke likviditeten og interessen for norske aksjer i år. Men en svak dollar kan være negativt for norske selskaper som fakturerer i amerikanske dollar. Likevel har ikke den svake dollarene vist seg å ha hatt så negativ innvirkning på norske aksjer som forventet.

En rundspørring Morningstar utførte i november viser at europeiske fondsforvaltere forventer at dollaren vil forbli svak kommende 12 måneder, særlig mot euro. Dersom pessimistene får rett i sine spådommer, kan 2005 bli langt svakere enn 2004 målt etter avkastning.

Justere eksponeringen?

For fondssparere som har høy eksponering mot Oslo Børs i dag, kan det nå være på tide med en rebalansering av porteføljen. Andelen av din eksponering i norske aksjer i porteføljen har mest sannsynlig steget i løpet av året. Vær da oppmerksom på at den porteføljefordelingen du gikk inn for i fjor, kan kreve enn rebalansering for å komme tilbake til utgangspunktet.

Denne kommentaren ble første gang publisert i Økonomisk Rapport NR. 21, desember 2004.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer