Hete Latin-Amerika fond

Aksjefond som investerer i Latin-Amerika har vist imponerende avkastning hittil i år. Risikoen er imidlertid fortsatt for stor for den gjennomsnittlige fondssparer.

Christian Klerck Nilssen, 14.10.2004 | 16.30
Facebook Twitter LinkedIn
En oversikt over Morningstars aksjefondskategorier, viser at fond som investerer i Latin-Amerika i gjennomsnitt har steget med 16,6 prosent hittil i år, per 13. oktober. Mye av forklaringen på den sterke utviklingen for fondene i denne kategorien, finner vi i den brasilianske aksjeoppgangen.

De fleste fondene i denne kategorien (totalt 164 tilgjengelige fond i Europa, der 22 av disse selges i Norge) har mesteparten av sin eksponering i Mexico og Brasil. Aksjene i Brasil har utviklet seg sterkt hittil i år takket være positive signaler fra økonomien der.

Latin-Amerika fondene steg kraftig i 2003, og ble en av de beste aksjefondsk

ategoriene i forbindelse med børsoppgangen dette året. Sterkere økonomi i både Brasil og Mexico, sammen med bedre selskapsresultater, første til oppgangen. Men i et lengre perspektiv er historien en annen. I 2002 falt fondene i Latin-Amerika Kategorien med nesten 40 prosent. Gjennomsnittlig årlig avkastning siste fem og ti år er heller ingen hyggelig lesning.

Svingningene i kursutviklingen for fondene i denne Kategorien er blant de høyeste av aksjefondskategoriene (det er kun teknologifondene som har vist større svingninger siste tre år). Dette gjør disse fondene til en risikofylt investering for folk flest. I tillegg er kostnadene ofte høye i disse fondene.

En investering i et Latin Amerika fond gir i bestefall eksponering mot to land: Brasil og Mexico. En slik smal eksponering gjør disse fondene for risikofylte for den gjennomsnittlige fondssparer. Er du ute etter en eksponering mot vekstmarkeder, vil det da være et bedre alternativ å satse på diversifiserte aksjefond som investerer i vekstmarkeder over hele verden.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer