Fortsatt svakt i Europa

Europeiske aksjer har i løpet av april og mai fortsatt den svake utviklingen. Aksjefallet har imidlertid vært mindre enn verdensindeksen.

Sara Silano 25.05.2004 | 15.24
Facebook Twitter LinkedIn
Den negative utviklingen for de europeiske børsene har fortsatt hittil i mai. Stigende oljepriser har bidratt til økende bekymring om inflasjon, men den europeiske sentralbanken har foreløpig oppretthold sitt rentenivå.

MSCI Europe falt med 1,2 prosent i april (målt i dollar) og kursfallet har fortsatt i mai. Hittil i år har regionens aksjer falt med 2,5 prosent.

Aksjene i Europa har klart seg bedre enn verdensindeksen, blant annet på grunn av de defensive markedene som Storbritannia og Italia.

Svakt oppsving

Et hittil svakt økonomisk oppsving i Europa, en rekke negative selskapsnyheter og den høye oljepr

isen er blant de viktigste forklaringene på den trege utviklingen for europeiske aksjer.

Den høye oljeprisen (over 40 dollar siste uke) har ført til økt inflasjon. Dermed har flere økonomer nå oppjustert sine oljeprisestimater og prognosen for inflasjon ligger nå på 1,7 prosent for i år.

ECB mener inflasjonen har vært positiv for økonomien i Eurosonen, noe som førte til at rentene ble fastholdt på siste rådsmøte den 6.mai. Økonomene hos investeringsbanken Schroder, deriomt, er mer pessimistiske. De mener det svake forbruket i regionen kan føre til et rentekutt i løpet av sommeren, og har nedjuster veksten i Euroland til 1,5 prosent for inneværende år.

Positive forvaltere

Europeiske fondsforvaltere er imidlertid positive til europeiske aksjer. I følge Morningstars siste forvalterundersøkelse, Fund Trends, mener nå flere (12 %) at europeiske aksjer vil utvikle seg best kommende 12 måneder. Japan ligger på topp, med 40 prosent oppslutning.

Nyhetene fra de børsnoterte selskapene i Europa har vært blandet den siste tiden. Meldingen fra Alitalia, et italiensk flyselskap, om uregelmessigheter i regnskapet og et stort underskudd spredte frykt i markedet. Finske Nokia meldte om en tilbakegang på 2 prosent i salget i første kvartal. Det var ventet en vekst på mellom 3 og 7 prosent i forkant.

Usikkerheten på kontinentet har ført til at investorene har justert sin undervekt i Storbritannia.

Denne kommentaren er skrevet av Sara Silano, som er analytiker for Morningstar i Milano.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Sara Silano

Sara Silano  è caporedattore di Morningstar in Italia

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer