Brasil bremser Latin-Amerika

Børsene i Latin-Amerika har vist en fin utvikling sammenlignet med børsene i de utviklede markedene hittil i år. Den svake utviklingen i Brasil demper imidlertid oppgangen.

Fernando Luque 29.03.2004 | 11.04
Facebook Twitter LinkedIn
Sammenlignet med andre vekstmarkeder, som for eksempel Øst-Europa, har utviklingen for aksjene i Latin-Amerika ikke vært særlig god. Både MSCI Eastern Europe og MSCI Asia, har steget mer enn Latin Amerika hittil i år.

Den svake oppgangen i Latin Amerika har kommet som et resultat av den negative utviklingen på børsen i Brasil, som har falt med 5 prosent i år. I følge Juan Ignacio Katz, som forvalter ABN AMRO Latin America Equity fund, er det to hovedforklaringer til den svake utviklingen i Brasil.

For det første har den brasilianske sentralbanken holdt styringsrentene uendret, selv om den økonomiske utviklingen i landet har vært

svak de siste to månedene (BNP falt med 0.3 prosent i 2003). Den 17. mars valgte endelig sentralbanken å senke renten med 0.25 prosent til 16.25%.

For det andre er den ustabile politiske situasjonen i landet en bekymring. Det er imidlertid enkelte lyspunkter å spore. Inflasjonen, et problem som Brasil har stått overfor i en lengre periode, er nå under kontroll. Sist måned falt inflasjonen til 6.7%, sammenlignet med 9.3% i 2003. Inflasjonsmålet for 2004 er på 5.5%. Dersom dette målet oppnås, er det sannsynlig med flere rentekutt.

Uansett hva som skjer vil det bli interessant å se hvordan landet reagerer på renteøkninger i USA. I sterk kontrast til Brasil har Mexico sett den sterkeste utviklingen i regionen hittil i år, med en oppgang på 14.3 prosent.

Det er viktig å huske på at børsen i Mexico ”bare” steg med 30 prosent i 2003 målt i USD, sammenlignet med en oppgang på 63 prosent for regionen som helhet. Flere har bekymret seg over konkurransen fra Kina etter den sterke utviklingen i pesos. Dette kan få en negativ innvirkning på handelen mellom Mexico og USA. Men den meksikanske økonomien har den siste tiden vist styrke i industrien, etterfulgt av gode økonomiske nøkkeltall fra USA.

Derfor blir det avgjørende fremover om veksten i den amerikanske økonomien vil fortsette.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Fernando Luque

Fernando Luque  es el Senior Financial Editor de www.morningstar.es

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer