Tjen på å gå mot strømmen

De mest populære fondskategoriene tiltrekker seg flokken av fondssparere. De som tar sjansen på å gå mot strømmen og kjøpe upopulære fondstyper, kan stikke av med den beste avkastningen.

Christian Klerck Nilssen, 06.02.2004 | 15.08
Facebook Twitter LinkedIn
Morningstar i USA har helt siden 1996 undersøkt om det er en sammenheng mellom den fremtidige avkastningen på ulike typer aksjefond, basert på størrelsen på innskudd og uttak historisk.

Mye bakgrunnsdata

Første gang ble flyten av kapital vurdert tilbake til 1987. For hvert år kontrollerte Morningstar først hvilke som var de mest populære (med størst nettoinnskudd) og de minst populære fondskategoriene (med størst netto uttak). Deretter ble gjennomsnittlig avkastning de påfølgende tre årene sammenlignet.

Siden da har denne undersøkelsen blitt gjort hvert år, med informasjon om hvilke fondstyper som var mest og min

st populære. Deretter har avkastningen i de ulike fondskategoriene blitt sammenlignet. Morningstar i USA har nå akkumulert fjorten treårsperioder av denne undersøkelsen, der tre fondskategorier inngår hver gang. Bakgrunnsdataene er nå så mange et det er mulig å kunne trekke slutninger basert disse.

Mønsteret som viser seg er tydelig. 75 prosent av de minst populære amerikanske fondskategoriene i tidligere perioder, har gitt høyere avkastning enn gjennomsnittet for alle fond de påfølgende tre årene. På kategorinivå viser undersøkelsen at hele 90 prosent av gangene har de minst upopulære fondskategoriene utkonkurrert de mest populære, fra forrige periode de påfølgende tre årene.

Se på historien

Et tydelig eksempel fra historien er i 1999. De minst populære fondskategoriene dette året var Gullfond og Latin-Amerika fond. De påfølgende tre årene falt disse fondskategoriene med kun 0,5 prosent per år. De mest populære fondskategorien dette året var IT-, Asia- og Japan fond. Disse fondskategoriene falt i gjennomsnitt 26 prosent per år.

Jonas Lindmark, Redaktør for Morningstar i Sverige, har flere ganger tidligere påpekt at metoden med å velge upopulære fondskategorier blant amerikanerne, kan lønne seg. I følge Lindmark har allerede fjorårets tips vist seg å være rett. Både Finans og Latin-Amerika fond har vært vinnere de seneste årene.

I Sverige var det IT fond og Sverige fond som var de mest populære fondskategoriene i 2000, mens få valgte rentefond. Problemet var at allerede mesteparten av kursoppgangen var tatt ut. De tre påfølgende årene (2000-2003) var disse to fondskategoriene blant de svakeste, noe som betyr at fondssparerne valgte feil fondstype.

Paralleller til Norge?

I Norge kan vi se lignende tendens ved å se på statistikken fra Verdipapirfondenes Forening. I 1998,1999 og 2000 var interessen/nettotegningen i kombinasjonsfond tilnærmet lik null, mens pengemarkedsfond og internasjonale aksjefond var mest populære. Siste tre år har Morningstar Kategorien NOK Kombinasjon falt med bare 3,6 prosent i gjennomsnitt. I samme periode har de norskregistrerte globalfondene falt med 35 prosent i gjennomsnitt.

De norskregistrerte pengemarkedsfondene(kort og lang) har i denne perioden steget med 19,1 prosent, i følge Morningstars database. Statistikken fra Verdipapirfondenes Forening viser imidlertid sterkt fallende interesse for pengemarkedsfondene fra 2000 til 2003, perioden da disse gav best avkastning av alle norskregistrerte fond.

Du skal imidlertid være klar over at det er stor forskjell på å velge fondskategori og enkeltfond basert på popularitet. Metoden beskrevet her dokumenterer at det er en sammenheng mellom valg av fondskategori og avkastning i USA, og at det kan være mulig å trekke paralleller til bevegelsene i det norske og svenske fondssparermarkedet, ikke at det er sammenheng mellom enkeltfondenes popularitet og avkastning.

Når det gjelder valg av fond innenfor en kategori, kan det faktisk tvert imot vise seg å være smart å velge de fondene som har vist best resultater over lengre tidsperioder.

Finans, kommunikasjon og ”utilities”

Morningstar i USA offentliggjorde nylig de tre minst populære fondskategoriene i 2003 (følg linken til høyre for å lese mer om dette). Bransjefond innen finans, kommunikasjon/IT og ”utilities” (telefoni, vann/gass etc.) er utpekt som de minst populære.

Dersom du ønsker å anvende metoden ved å investere i de minst populære fondskategoriene bør du følge fire råd.

Først, kjøp et fond fra hver av de tre kategoriene. Deretter må du bestemme deg for å bli i fondene i minst tre år, du må være tålmodig. Invester maks 5 prosent av din totale sparing i hver av kategoriene, da de minst populære fondstypene ofte er høyrisikofond. Til slutt bør du investere med de pengene som ikke formuebeskattes, slik som for eksempel din pensjonssparing/Unit Linked.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer