Norge best i Norden

Utviklingen for norske aksjefond har vært meget god de siste månedene. Aksjefondene som investerer på Oslo Børs har gitt imponerende avkastning for andelseierne over sommeren. Utviklingen fremover er imidlertid fortsatt usikker.

Christian Klerck Nilssen, 28.08.2003 | 13.31
Facebook Twitter LinkedIn
Aksjefondene som investerer mesteparten av sin kapital på Oslo Børs seiler i medvind om dagen. Avkastningen for fondene i Kategorien Norge ligger hittil i år på 36,1 prosent i gjennomsnitt. Siste tre måneder har fondene i denne Morningstar Kategorien steget med omkring 25,8 prosent i gjennomsnitt per 28. august.

Optimismen overtar

Den sterke utviklingen har kommet etter hvert som optimismen i aksjemarkedet har bredt seg i løpet av sommeren. Målt i norske kroner er det kun aksjefondene som investerer i Japan, Asia og Globalt som har utkonkurrert de norske aksjefondene hittil i år. Dermed er utviklingen for aksjefondene som

investerer på Oslo Børs best av de nordiske landene.

Norske og latinamerikanske best

Oslo Børs Benchmark indeks har steget med utrolige 52 prosent siste seks måneder, per 27. august. Det er kun aksjene i Latin-Amerika som kan vise til sterkere avkastning enn dette siste seks måneder.

Spørsmålet blir nå imidlertid om denne sterke utviklingen vil fortsette. Makroøkonomiske nøkkeltall fra norsk økonomi har den siste tiden gitt sprikende signaler om tilstanden i økonomien.

Fortsatt lav rente indikerer svak økonomi

Norges Bank valgte nok en gang å reduserer styringsrentene på sitt siste rentemøte og signaliserte samtidig at det kan bli aktuelt med ytterligere rentekutt. Dersom tilstanden i norsk økonomi er så svak som Norges Bank antyder, hva er det da som driver aksjekursene oppover?

I første omgang er det økende optimisme på verdens børser og en forbedring av i selskapenes inntjening som har drevet aksjene høyere den siste tiden. Det er imidlertid uklart om den sterke oppgangen vil vedvare for aksjene på Oslo Børs. Flere er skeptiske til om selskapene kan klare å levere de resultatene som nå ligger reflektert i dagens aksjekurser. Dermed er det fortsatt risiko for korreksjoner tilbake fra dagens nivå.

Der har under alle omstendigheter vært en god periode for norske aksjefondssparere, med investeringer i Norge, de siste månedene. Det er imidlertid farlig å legge for mye vekt på kortsiktige kursoppgang slik som vi har sett den siste tiden.

Tenk langsiktig

Du bør isteden foreta en totalvurdering av dine fondsplasseringer. Vær påpasselig med diversifiseringen mellom ulike aksjemarkeder og ulike aktivaklasser. I motsetning til å prøve å time markedet vil det være mer hensiktsmessig med månedlige spareavtaler for å redusere risikoen i din fondsportefølje.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer