Fortsatt oppgang i Russland

Børsene i Øst-Europa har fortsatt å stige i mai, men den sterke utviklingen kan begrense oppsiden på kort sikt.

Sten Blindkilde, 04.06.2003 | 10.43
Facebook Twitter LinkedIn
Aksjene i Russland har fortsatt sitt rally i mai. MSCI sin Russlandsindeks steg med 13 prosent i mai. Oppgangen hittil i år er nå på 33 prosent i amerikanske dollar. Børsen i Moskva står for omkring 60 prosent av MSCI Eastern Europe, som har klatret 11 prosent i mai. Flere av børsene i Øst-Europa har også kommet sterkere tilbake, slik som for eksempel Tsjekkia, som steg med 13 prosent og Polen med 9 prosent i mai.

I norske kroner er oppgangen langt lavere. Dette er et resultat av den fallende dollarkursen.

Ulike bransjer

I Russland har det vært ulike bransjer som har stått for mesteparten av den positive utvikling

en på børsen. Tidligere i år var det aksjene innenfor oljesektoren og mobiltelefoni, som bidro mest til kursoppgangen. I løpet av mai var det isteden kraftselskapene som var mest i fokus. Dette gjelder spesielt UES, det sjette største selskapet i RTS indeksen. Selskapet er inne i en restruktureringsfase i forbindelse med privatiseringen i Russland. Dette har ført til økende interesse for selskapet.

Samtidig var utviklingen for oljeselskapene svakere enn indeksen i mai. I løpet av de siste fem månedene har samtlige bransjer på Moskvabørsen vært gjennom et rally. Dette betyr at det er nødvendig med en advarsel nå. Flere positive nyheter, slik som med UES, kan selvsagt løfte børsen ytterligere, men den sterke kursoppgangen har bidratt til å øke risikoen for en korreksjon tilbake fra dagens nivå.

Polen har også opplevd positive nyheter i løpet av mai: økende oppslutning for EU medlemskap, økende industriproduksjon og lavere rente.

Videre oppgang i vente?

Etter en børsoppgang på 33 prosent siste fem måneder (regnet i amerikanske dollar), er det lett å tro at de østeuropeiske aksjene ikke lenger er lavt priset. Men selskapene i MSCI Eastern Europe handles fortsatt på P/E 10, sammenlignet med en gjennomsnittlig P/E for selskapene i Vest-Europa på 15. Forklaringen på dette finnes først og fremst i fortsatt politisk og økonomisk usikkerhet, samt lavere kvalitet på selskapenes inntjening. På lang sikt bør imidlertid denne risikoen forsvinne.

På kort sikt er det dog trolig først og fremst andre høyrisikomarkeder som kommer til å stå i fokus hos investorene. Aksjene i Latin-Amerika og Asia kan bli vinnerne fremover, da aksjene her ikke har steget så mye som i Øst-Europa. Prisingen av selskapene her er derfor i dag lavere.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer