Som ventet fra norske fondssparere

Norske fondssparere har i løpet av 2002 sviktet de norskregistrerte aksjefondene. Dette viser den siste statistikken fra Verdipapirfondenes Forening.

Christian Klerck Nilssen, 23.01.2003 | 14.21
Facebook Twitter LinkedIn
Utviklingen fra tidligere i år fortsatt også i desember. Norske fondssparere har redusert tegningen i norskregistrerte aksjefond i desember. Den siste statistikken fra Verdipapirfondenes Forening (VFF) viser at det var de norskregistrerte obligasjonsfond som tiltrakk flest nye sparekroner i desember.

Nettotegningen i norskregistrerte verdipapirfond har i løpet av 2002 vist store månedlige variasjoner. I likhet med de fire foregående månedene var samlet nettotegning negativ i Desember med -0,1 mrd. kroner.

Obligasjonsfond øker, kombinasjonsfond ubetydelig

På linje med statistikkene for aktiviteten i det norske verd

ipapirfondsmarkedet tidligere i år, er interessen for kombinasjonsfond meget liten.

Obligasjonsfondene, på sin side, har i løpet av desember tiltrukket seg flere norske fondssparere. Nettotegningen i de norskregistrerte obligasjonsfondene var 0,8 mrd kroner i desember, noe som er betydelig høyere enn tidligere i 2002.

Tegningen svikter, innløsningen stabil

I følge statistikken til VFF er aktiviteten i de norskregistrerte aksjefondene i liten grad påvirket av børsutviklingen.

Selv om børsfallet i 2002 har vært stort er nivået på innløsningen, med unntak av desember, ikke økt i 2002. Dette indikerer at investorene i aksjefond opprettholder sin langsiktige investeringshorisont også etter sterke kursfall på børsene.

Tegningen i aksjefond derimot, har vist seg å korrelere sterkt med utviklingen i aksjemarkedet. I perioder med svak utvikling på børsene er det liten interesse for norskregistrete aksjefond.

Nordmenn henger etter

Sammenlignet med fondssparerne i Sverige, Danmark og Finland har nordmenn fortsatt mye å gå på. Nettotegningen i verdipapirfond i de andre nordiske landene er betydelig høyere enn i Norge i 2002.

I følge tall fra VFF har denne tendensen pågått i mange år. Svenskene har lenge ligget foran oss nordmenn når det gjelder sparing aksjefond. En av grunnen til den sterke interessen for aksjefond i Sverige er det svenske pensjonssparingssystemet (PPM). Svenske pensjonskroner utgjør en stor del av innskuddene i aksjefondene i Sverige, og er i de fleste tilfeller langsiktig investert.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer