Alternative produkter kommet for å bli

Et vanskelig investeringsklima og fallende aksjekurser har fått investorene til å skjelve i buksene. Mindre risikovillige investorer krever nå tryggere investeringer, og fondsselskapene hiver seg på bølgen av alternative produkter.

Christian Klerck Nilssen, 29.10.2002 | 15.33
Facebook Twitter LinkedIn
Finanshuset AS, en uavhengig plasseringsrådgiver som tilbyr ulike investeringsprodukter, samlet mandag kveld en rekke profilerte forvaltere til debatt om dagens investeringsklima. DnB Investor, Orkla Finans, Storebrand Fondene, Gambak, WarrenWicklund og Key Asset Management deltok i paneldebatten, som samlet over 90 deltagere på SAS Hotellet i Oslo.

Noe i hedgefond

Forvalterne ble spurt om deres forventninger til aksjemarkedet, og om en passende langsiktig investeringseksponering med utgangspunkt i dagens markedssituasjon.

Så godt som samtlige deltagere i panelet uttrykte at de var positive til garanterte produk

ter. Med ulik grad av eksponering mener forvalterne at en investering i alternative produkter, som hedgefond, er hensiktsmessig i tillegg aksjer, pengemarkedsinstrumenter og obligasjoner.

Forvalterne var imidlertid samstemte om at å lånefinansiere slike typer investeringer var lite attraktivt.

Erfaring fra Sverige

Investeringer i alternative produkter har tatt fart den siste tiden, og flere banker og fondsselskaper lanserer nå slike produkter. I Sverige har interessen for Hedgefond vært enorm, og statistikken fra vårt naboland viser en sterk økning i innskuddene i denne typen investeringsprodukter. I løpet av de tre første kvartalene av 2002 tiltrakk svenske hedgefond 7 milliarder svenske kroner. Dette er mer en det totale innskuddet i svenske aksjefond i samme periode.

Norske investorer, på sin side, har så langt valgt å satse på pengemarkedsfond etter hvert som aksjemarkedet har vist en fallende tendens. Flere spår nå at tendensen fra Sverige vil smitte over på norske investorer.

Større frihet

Hedgefondene har større frihetsgrad enn vanlige verdipapirfond, og investerer ofte i flere ulike aktivaklasser. Hedgfondene sikrer seg mot fallende aksjemarkeder ved blant annet å benytte seg av terminkontrakter, opsjoner og forwards. Hedgefondene fungerer derfor som et bra alternativ i svake aksjemarkeder.

I stigende markeder vil en imidlertid kunne oppnå høyere avkastning i vanlige aksjefond. Men det vil være en avveining om en skulle satse på mindre meravkastning over tid, og samtidig være skjermet for de største kursfallene. Den siste tids nedgangsperiode i aksjemarkedet taler nok til fordel for det siste.

Også i Europa

Morningstars siste undersøkelse blant de største fondsforvalterne i Europa, viser også at det forventes en økende andel garanterte produkter i Europa.

På spørsmålet om hvilke typer verdipapirfond det kommer til å lanseres flest av kommende 12 måneder, svarte hele 43% Garanterte fond. Mye tyder dermed på at alternative investeringer har kommet for å bli.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer