Best hittil i år

Morningstar gir deg oversikt over de fondene som har gitt best avkastning hittil i år.

Christian Klerck Nilssen, 04.04.2002 | 11.06
Facebook Twitter LinkedIn
Flere fond har fått en god start i år, og aksjefond som investerer i Norge har steget med over 6 prosent i gjennomsnitt. De aller beste fondene har imidlertid investert i kategorien Asia eks. Japan.

Børsene i en rekke asiatiske land, som faller inn under nye markeder, har vist en meget god utvikling den siste tiden. En del av denne oppgangen kan tilskrives forventninger om videre vekst i verdensøkonomien, og en oppgang i den amerikanske økonomien.

Per i dag er det omkring 500 fond (både aksjefond og rentefond) som noterer i norske kroner som er tilgjengelig i Norge. I gjennomsnitt har disse fondene gitt en avkastning på -0,2 p

rosent hittil i år.

Tabellen under viser de fondene som har gitt best avkastning siden årsskiftet. For enkelhetsskyld har vi kun tatt med fond som har sin noteringsvaluta i norske kroner.



De beste fondene i NOK hittil i år
Fond Morningstar Kategori Avkastning hittil i år (%)
KLP Aksje Asia Acc Asia eks. Japan 15.6
Pareto Aktiv Norske Aksjefond 15,1
Storebrand Asia Acc Asia eks. Japan 14,3
DnB Asia Asia eks. Japan 13,8
Carnegie Østeuropa Acc Øst-Europa 13,5
Odin Eiendom Eiendom 13,1
ABN Amro AAF Global Em.M Bond Vekstmarkeder Obligasjoner 12,4
Orkla Finans Asia Asia eks. Japan 13,1
Odin Maritim Global Små Selskap 12,4


Alle avkastningstall er basert på fondenes utvikling til 3.april i år.

Som vi ser av tabellen er det fondene som investerer i nye markeder som har gitt best avkastning hittil i år. Dette gjelder da spesielt fond som investerer i Asia med unntak av Japan.

Satser på nye markeder

Stavanger Fondsforvaltning annonserte denne uken at de lanserer et nytt fond som skal investere i nye markeder. Fondet investerer direkte i enkeltselskaper i en rekke vekstmarkeder (emerging markeds) også i Asia. Forvalteren går derfor mot strømmen, i den forstand at de følger selskapene direkte selv. Flere norske forvaltere, som ønsker å øke sitt fondstilbud til å dekke emerging markets, har isteden valgt å la eksterne forvaltere ta seg av selskapssammensetningen i porteføljene. Et økende antall fond-i-fond har sett dagens lys det siste året, og flere forvalterer kommer etter. For eksempel har DnB, Avanse og Odin valgt å lanserer fond-i-fond fremfor å utføre forvaltningen selv.

Stavanger Fondsforvaltning uttalte i sin siste markedsrapport at målet med fondet er å gi høyest mulig avkastning til lavest mulig risiko.

SKAGEN Kon-Tiki skal investere store deler av midlene i Øst-Europa, Tyrkia, Asia utenom Japan, Singapore og Hong Kong, samt hele Latin-Amerika inklusive Mexico.

Skagen investerer i selskaper som de mener er undervurdert og upopulære, og retter derfor sin forvaltning mot enkeltselskaper, uavhengig av markeder og bransjer. Fordelen med å forvalte fondet selv er friheten til å velge selskapene selv. Ulempen kan være at det er utfordrende å følge selskaper i "nye markeder" fra Norge. En større internasjonal forvalter med analytikere som sitter tettere på markedet, kan ha bedre utgangspunkt for å vurdere de enkelte selskapene.

Finn fondene selv

Avkastningstallene i tabellen over er tilgjengelig for brukerne av sidene, og er hentet fra vår "Dypt Søk" funksjon fra hovedmenyen.

Her kan du sette egne kriterer i få frem lister av fond som investerer innenfor en spesifisert kategori, valuta, investeringsområde eller sektor.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer