Kjøper andeler i andres fond

Et økende antall norske forvaltere har valgt å satse på ”fond-i-fond”. Forvalterne velger i større grad å plassere hele fondsformuen i et eksternt utenlandsk fond. På denne måten kan de dra nytte av lokal ekspertise fra større internasjonale forvaltere.

Christian Klerck Nilssen, 06.04.2001 | 0.00
Facebook Twitter LinkedIn


Drar nytte av lokal ekspertise

Det virker som fond-i-fond er kommet for å bli. De siste årene har vi sett at flere forvaltere velger å investere i andres fond. På denne måten vil de få en eksponering mot de sektorene og landene som fondet ønsker, og kan dra nytte av kompetansen til profesjonelle forvaltere i de ulike markedene. Denne ukens krønike vil fokuserer på denne måten å forvalte.

Morningstar har sett nærmere på ”fond i fond”. Norske forvaltere velger i større grad lokale forvaltere for sine utenlandske fond.

Investerer hele formuen i et annet fond

For å forklare hva et ”fond- i-fond er ka

n vi ta utgangspunkt i fondet Odin Medica. Dette fondets investeringsfilosofi er å investere i legemiddelselskaper over hele verden. Odin har valgt å inngå et samarbeid, med en utenlandsk forvalter som investerer i slike selskaper. Fondet Odin Medica vil derfor reflektere utviklingen til det underliggende fondet Roburs Aksjefond Medica. Odin selv har derfor ingen kontroll over dette fondet, men har valgt å sette bort denne forvaltningen. Hele investeringsbeløpet til Odin Medica investeres i Roburs Aksjefond Medica.

Fordelen med denne typen investering er at forvalteren som Odin har valgt ”sitter nærmere”, og er kanskje mer kompetent for avgjørelser omkring hvilke papirer fondet bør investere i. Valg av ekstern forvalter kan være fornuftig når forvalteren kun ønsker å konsentrere seg om spesielle markeder.

Flere henger seg på

På det norske fondsmarkedet finnes det i dag 63 fond som har valgt å investere i andres fond. DNB Investor, Storebrand, Carnegie, Odin, Terra, Avanse, KLP, Skandia, Orkla og IndexSpar har alle et eller flere fond som investerer i et eller flere underfond.

I årsrapporten til Skandia Fondsforvaltning beskriver Jan Petter Sissener utenlandsinvesteringer på denne måten: ”Vi kan ikke sitte i Norge å investere i perifere markeder som Asia. Derfor foretrekker vi lokalt plasserte og kompetente forvaltere. Ville du hatt tillit til forvaltere som skulle plukke lukrative investeringsobjekter i Norge fra sitt kontor i Tokyo?”

Følger du rådet til Sissener, vil du indirekte hevde at investeringer i andre markeder ikke bør gjøres av norske forvaltere. Dette kan selvsagt diskuteres, da en rekke norske forvaltere har hatt god suksess med sine investeringer i utenlandske markeder. Vi ønsker ikke å ta stilling til Sisslers utsagn, men konstaterer at tendensen for fond-i-fond er økende. Økningen kan også skyldes at fond-i-fond er enklere og rimeligere for å etablere. Alternativet blir å ansette analytikere og forvaltere for å drifte fondet, noe som ofte er kan føre til betydelige utgifter for fondsselskapet.



Kravene for å lykkes med denne typen forvaltning er åpenbart kompetanse ved valg av forvalter. Et norskregistrert fond som investerer i et underfond, bør gjennomføre en grundig analyse av den respektive forvalteren, og det underliggende fondet.

Se på det underliggende fondet

Investerer du i et ”fond-i-fond” bør du også gjøre deg kjent med dette fondets investeringsfilosofi, og ”track record”. Undersøk det underliggende fondet. Se etter omdømme, størrelse og hvordan fondet har utviklet seg historisk. På denne måten vil du kunne finne om fondet passer med din risikoprofil.

Følg linken til Morningstar i andre land. Det er stor sannsynlighet for at det underliggende fondet har Mornignstar Rating i et annet marked. Vær derfor kritisk ved valg av fond, og se etter fond med god Morningstar Rating.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer