Hvorfor det amerikanske aksjemarkedet har nådd rekordnivåer

Optimisme om økonomien, inflasjonen og Federal Reserve løfter det amerikanske aksjemarkedet høyere, men risikoen består

Sarah Hansen 29.05.2024 | 11.58
Facebook Twitter LinkedIn

NYSE

Det er en flott tid å være aksjeinvestor.

Morningstar US Market Index har økt med 11,4% for året og nesten 29% de siste 12 månedene i USD. Bortsett fra en tilbakegang i april, har indeksen jevnt og trutt nådd nye høyder siden januar. S&P 500-indeksen og Dow Jones Industrial Average-indeksen har også satt rekorder, med Dow som passerte 40 000-punkts milepælen for noen uker siden. 

Analytikere sier at den sterke økonomien, moderat inflasjon, robuste bedriftsprofitter og tillit til Federal Reserve styrker investorsentimentet og bidrar til økningen i aksjekursene. De advarer imidlertid om at problemer kan være rett rundt hjørnet hvis noen av disse faktorene kommer ut av balanse. 

Den amerikanske økonomien fortsetter å vokse

Ifølge Michael Arone, investeringsstrateg i State Street Global Advisors, har den største medvinden for aksjer vært en uventet sunn økonomi. For et år siden varlset markedsobservatører om en mulig resesjon. I dag, selv med rentene på sitt mest restriktive nivå på flere tiår, er det full fart fremover. 

Chris Zaccarelli, Chief Investment Officer i Independent Advisor Alliance, tilskriver denne overraskende styrken til forbrukernes forbruk og et robust arbeidsmarked. "Disse to faktorene sammen er det som virkelig har bidratt til at økonomien har unngått resesjon", sier han. 

BNP-vekst

Arone påpeker at til tross for den siste nedgangen i BNP-veksten de siste kvartalene, er vekstprognosene for neste kvartal rundt 3,6%. "Vi kommer ikke til å nå det tallet, men det er fortsatt et sunt økonomisk miljø". 

UBS Global Wealth Management-analytikere er heller ikke bekymret for den beskjedne nedgangen i økonomisk aktivitet. I en fersk analyse skrev Solita Marcelli, investeringssjef for Amerika ved UBS, at veksten "fortsatt er relativt sterk og er usannsynlig å forverres raskt... Dette er gode nyheter for risikable eiendeler, ettersom en myk landing for den amerikanske økonomien bør gjøre det mulig for Federal Reserve å begynne å kutte rentene senere i år og samtidig støtte sunne bedriftsprofitter". 

Inflasjonen er endelig på vei ned igjen

Mye av markedets svingninger i årets første kvartal (for ikke å nevne den betydelige nedgangen i april) skjedde på grunn av uventet høy inflasjon i januar, februar og mars. Aksjene falt da investorer tilpasset seg ideen om at Fed kanskje ikke ville lette på pengepolitikken så mye eller så kraftig som forventet i 2024. 

 

Men nå, med en oppmuntrende inflasjonsmåling for april, puster markedene lettet ut. "Faktum at [inflasjonen] gikk tilbake til den nedadgående trenden oppmuntret investorene", sier Arone. 

Overskuddet kommer sterkt inn

90% av de nesten 1300 selskapene i Morningstar US Market Index har allerede rapportert inntjening, og nesten tre fjerdedeler av disse overrasket positivt. Totalt sett har inntjeningen for indeksen økt med 4,4% så langt i år. "Selskapene fortsetter å levere rekordoverskudd", sier Zaccarelli. 

Disse gevinstene er en stor del av aksjeprestasjonene, og markedsobservatører forventer mer vekst. "Analytikerne øker fine inntjeningsforventninger, noe som er litt uvanlig", sier Arone. "De har en tendens til å senke dem slik at selskapene enkelt kan overgå forventningene". 

Inntjeningssesongen bidro også til med å lette på investorenes bekymringer om det urovekkende konsentrerte markedet, hvor aksjekurs- og inntjeningsveksten var begrenset til bare noen få store teknologinavn som Alphabet (GOOGL /GOOG) og Microsoft (MSFT). Nå ser UBS-analytikere en "oppmuntrende" trend med bredere inntjeningsvekst, som, hvis den fortsetter, "bør støtte aksjeutviklingen i de kommende månedene".

Investorers tillit til Fed

I dag ser det ut til at investorer ser på Fed som en venn, ikke en fiende. "Det er en forventning om at Fed er forberedt på å kutte renten dersom økonomien skulle vakle", sier Arone. Intervallet for styringsrenten er 5,25%-5,50%. Investorer er kanskje ikke alle enige om hvorvidt den er stram nok til å kontrollere inflasjonen, men det er ingen tvil om at sentralbanken har rom for å lette på politikken dersom et stort sjokk for økonomien (spesielt arbeidsmarkedet) tilsier det. 

 

Arone sier at investorer ikke bør bekymre seg for mye om når Fed endelig vil gjøre det første kuttet i lettelsessyklusen, eller hvor mange kutt den syklusen til slutt vil innebære. Han mener at det viktigere spørsmålet er: "Er Fed klar og villig til å kutte rentene hvis økonomien skulle svikte? Jeg tror svaret er et rungende 'Ja'. Det er en støtte for markedene".

Hva kan stoppe markedets oppgang?

Selvfølgelig kan de samme faktorene som driver markedene høyere sende aksjemarkedet lavere. For Arone er en stor risiko at sentralbanken holder pengepolitikken på restriktive nivåer for lenge. "De venter til de er mer overbevist om at inflasjonen er på vei mot 2%", forklarer han. "Hva skjer hvis de venter for lenge? Til syvende og sist tror jeg det kan føre til en resesjon, eller [Fed] kan ødelegge noe i kapitalmarkedene". 

Zaccarelli peker på høye verdivurderinger som en annen risiko. Inntil nå har sterke resultater fra de største markedsaktørene gjort investorene villige til å tåle høyere priser. Men det vil ikke vare dersom Alphabet og Microsoft begynner å bomme på målene sine. "Det er i praksis priset for perfeksjon, og alt som ikke oppnår den perfeksjonen kan forårsake et salg", sier Zaccarelli. 

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Sarah Hansen  er markedsreporter for morningstar.com

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer