Credit Suisse - Hva vil skje med den sveitsiske storbanken?

Det bratte kursfallet den siste uken og tapet av en storaksjonær har satt Credit Suisse i en vanskelig posisjon

Lukas Strobl 15.03.2023 | 16.55
Facebook Twitter LinkedIn

Credit Suisse HQ in Zurich

Sveits nest største långiver er ned 29 prosent etter at den største aksjonæren, Saudi National Bank, informerte om at de ikke kunne tilby ytterligere økonomisk bistand til den skadeskutte banken. Nedsalget er en fortsettelse av kollapsen til amerikanske Silicon Valley Bank og har sendt aksjen Credit Suisse (CSGN) sin aksje nedover til et rekordlavt nivå på 1,56 CHF.

Morningstar-bankanalytiker Johann Scholtz har vurdert virkelig verdi-estimatet sitt ettersom «Credit Suisses økte finansieringskostnader truer statusen for fortsatt drift».

«Vi tror nå at det beste scenariet er at Credit Suisse vellykket gjennomfører en annen rettighetsemisjon for å styrke tilliten til finansmarkedet og kunder», sa Scholtz onsdag, og la merke til at kredittmisligholdsbytteavtaler nå priser inn muligheten for en mulig misligholdelse.

Den mulige kollapsen til en av regionens største långivere har sendt fornyede sjokkbølger gjennom en sektor som bare stoppet en rekke SVB-drevne tap en dag tidligere. Stoxx Europe 600 Banks Index, som ikke inkluderer Credit Suisse, men en rekke store banker i Eurosonen, Nord-Europa og Storbritannia, falt 7 % midt på dagen onsdag.

Selskapets likviditetsposisjon ser ut til å være tilstrekkelig til å håndtere innskuddsutstrømninger, og den beholder tilbakebetalingen av lån mot obligasjonsbeholdningen fra den sveitsiske nasjonalbanken, sier han.

En usikker vei ut

Så sent som i desember samlet banken inn 2,2 milliarder CHF i en fortrinnsrettsemisjon for å finansiere en restrukturering og støtte opp om den økonomiske situasjonen. På det tidspunktet sa administrerende direktør Ulrich Koerner at den økte kapitalen ville la Credit Suisse «ytterligere støtte våre strategiske prioriteringer fra en kapitalstyrkeposisjon og skape en enklere, mer stabil og mer fokusert bank bygget rundt kundenes behov». Tre måneder senere er tvilen om kapitalstyrken til Credit Suisse sterkere enn noen gang.

Det er to problemer med en mulig fortrinnsrettsemisjon, ifølge Scholtz. For det første vil aksjonærene stå overfor betydelig ytterligere utvanning etter å ha tapt 75 % i posisjonenes verdi de siste tolv månedene. Enda viktigere, uten den saudiske nasjonalbanken, er det uklart om en slik rettighetsemisjon i det hele tatt ville lykkes. Ved å kjøpe 1,75 milliarder CHF gjennom en rettet emisjon i desember, spilte saudierne en nøkkelrolle i suksessen til den finansieringsrunden.

I stedet kan banken brytes opp - Credit Suisses sveitsiske bankvirksomhet, kapitalforvaltning og formuesforvaltning kan selges eller børsnoteres separat, forklarer Scholtz, mens de dødsdømte markedene eller handelsvirksomheten ville bli avviklet.

Dette kan føre til en total utvanning av aksjeverdier for aksjonærene, forutsatt at holdingselskapsobligasjoner må kausjoneres.

Utsiktene er uhyggelige for innehavere av Credit Suisse-aksjer, som pustet lettet ut for mindre enn et døgn siden, da aksjene steg beskjedent, og brøt den negative trenden som ble utløst av kollapsen i Silicon Valley Bank. Den historien virker ganske fjern nå.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Lukas Strobl  is the editorial manager for EMEA at Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer