Dette er aksjene med bredest Morningstar Economic Moat

Disse aksjene er fast bestemt på å øke det allerede store gapet mellom seg selv og konkurrentene.

Sunniva Kolostyak 29.09.2021 | 11.19
Facebook Twitter LinkedIn

slott

Vi liker å vite at våre investeringer vil fortsette å ha solid avkastning, ikke bare på kort sikt, men også i fremtiden. Det er derfor vi i Morningstar har utviklet Economic Moat-ratingen. Vi tildeler tre ulike moat-ratinger til de aksjene som dekkes av oss: No Moat, Narrow Moat og Wide Moat.

Moat-ratingen identifiserer de aksjene som forventes å tåle økonomiske nedgangstider og som opprettholder konkurransefortrinn. Ratingen kan også være et nyttig verktøy å ta i bruk når man skal undersøke et fond, med tanke på om porteføljen er godt posisjonert for fremtiden eller ikke.

Listen er ikke statisk. Moat-trender avdekker om en aksje trender mot en høyere rating, eller om den taper terreng mot konkurrenter. Disse 14 aksjene har imidlertid allerede oppnådd Wide i Morningstar Economic Moat-rating, i tillegg til å ha en positiv moat-trend.

 Du kan lese mer om vår Morningstar aksjerating her.

De "billigste" wide-moat aksjene

Salesforce.com 

4-stjerners aksjen Salesforce.com (CRM) tilbyr skybaserte dataløsninger for bedrifter (enterprise cloud computing) for å administrere kundeforhold. Sales Cloud er deres viktigste produkt innen programvare som tjeneste (software-as-a-service), og tilbyr verktøy for kunder, markedsføring, handel, appbygging og dataintegrasjon.

Vi mener at Salesforce.com representerer en av de beste langsiktige veksthistoriene innen programvare. Selv om inntektsveksten sannsynligvis vil falle til under 20% for første gang i løpet av de neste årene, mener Morningstars equity analyst Dan Romanoff at pågående marginutvidelse burde fortsette å øke inntektsveksten deres med mer enn 20% årlig i en lang tid fremover.

Ambev 

En annen 4-stjerners aksje, brasilianske Ambev (ABEV3), er den største bryggeren i Latin-Amerika etter volum og den fjerde største ølprodusenten i verden. De produserer, distribuerer og selger øl og PepsiCo-produkter i Brasil og andre latinamerikanske land med en monopollignende posisjon i noen av disse markedene. Selskapet eier også Argentinas største bryggeri, Quinsa.

Ambev-aksjen har hatt et par negative år. Aksjen gikk ned 35,1% i 2020 og er ned 10,7% på årsbasis for de tre siste årene. Til tross for dette er Ambev en svært lønnsom virksomhet. Selskapet har et godt forankret kulturelt fokus på kostnadsstyring, og de implementerte nullbasert budsjettering for over ti år siden. Deres kundeforhold i kjernemarkedene gir dem muligheten til å reagere raskt på negative konkurransebegivenheter. I store deler av Latin-Amerika er Ambevs kostnadsfordel stor, og bidrar til å opprettholde deres høye markedsandeler.

Europeiske wide-moat aksjer

Assa Abloy 

Vi har også tre europeiske aksjer på vår liste. Svenske Assa Abloy (ASSA B) har verdens største installerte låsebase, som beskytter noen av de mest sikkerhetsfølsomme bygningene, slik som Det europeiske parlamentet i Brussel. Omtrent 75% av inntektene kommer fra offentlige og kommersielle kunder.

Vi mener at Assa Abloy er rettferdig verdsatt, med en 3-stjerners aksjerating, men også at vekstpotensialet deres er betydelig. Morningstars director Denise Molina siterer to viktige drivere: det første er et skift i industrien mot programvaredrevne produkter, utvidelse av funksjonalitet og kobling av låsesystemer til andre bygningssystemer. For det andre vil etterspørselen fra fremvoksende markeder gå oppover kvalitetskurven mot mer sofistikerte låseløsninger, der Assa Abloy er ledende. Selskapet har også hatt et solid år så langt, der aksjen kan vise til en avkastning på 20,4% hittil i år, og 16,9% annualisert på 3-årsbasis.

ASML 

Nederlandske ASML (ASML) opererer i støperibransjen. Denne 2-stjerners aksjen forsyner halvlederprodusenter med utstyr til fotolitografi, prosessen med printing og å utvide ekstremt små mønstre på futuristiske chipper. Teknologien brukes til PC-er og smarttelefoner, men er også en integrert del i utbyggingen av skytjenester og nye muligheter som AI, 5G, halv- og helautonome kjøretøy og det vide "Internet of Things". Vi mener at ASML har en wide Economic Moat basert på deres immaterielle eiendeler rundt utstyrskonstruksjonskompetanse, deres forsknings- og utviklingskostnader, og som ledende på sitt felt har de en betydelig skala og teknologisk overlegenhet. ASML-aksjen kan vise til en avkastning på 61,8% så langt i år, og en avkastning på 61,1% i fjor. De siste tre årene har den annualiserte avkastningen vært 64,7%.

Adyen 

Adyen (ADYEN), et annet nederlandsk selskap, er også med på listen. Det er den eneste aksjen med 1 stjerne. Betalingsselskapet gir kjøpmenn én plattform for å godkjenne e-handel, mobil og utsalgssteder i flere land ved hjelp av forskjellige betalingsordninger og metoder. De har utviklet systemer for selskaper slik som Uber og Spotify.

Adyen er populær fordi de fungerer på tvers av verdikjeden, inkludert online-, butikk- og mobilbetalinger, gjennom én enkelt tjeneste. De sørger også for at svindel blir oppdaget, og har imponerende transaksjons- og betalingsdata som støtter vekst. Investorer liker Adyen fordi de gir eksponering mot de samme vekstgrunnlagene som teknologigiganter, samtidig som de genererer inntekt. Ayden-aksjen kan vise til en avkastning på 26,6% hittil i år, mens avkastningen i 2020 var på hele 176,8%.

Motta vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post

Registrer deg her

Facebook Twitter LinkedIn

Verdipapirer nevnt i artikkel

Navn på verdipapirPrisEndring (%)Morningstar Rating
Adyen NV1 399,20 EUR-3,01Rating
Ambev SA14,16 BRL0,00Rating
ASML Holding NV821,00 EUR-2,30Rating
Assa Abloy AB Class B305,40 SEK0,13Rating
CoStar Group Inc84,69 USD0,61Rating
Guidewire Software Inc107,64 USD-0,24Rating
MercadoLibre Inc1 356,19 USD-1,03Rating
NVIDIA Corp820,28 USD-3,12Rating
Salesforce Inc271,71 USD-0,08Rating
ServiceNow Inc714,26 USD-2,34Rating
Thermo Fisher Scientific Inc543,78 USD0,42Rating
Veeva Systems Inc Class A198,55 USD-0,50Rating
Workday Inc Class A254,10 USD-0,60Rating

Om forfatteren

Sunniva Kolostyak  er data journalist for Morningstar.co.uk

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer