PIMCO legger historien bak seg

Etter tusen dager siden William H. Gross forlot PIMCO har selskapet gjenoppstått som en kraft som man må ta hensyn til. 

Eric Jacobson 29.11.2017 | 11.14 Miriam Sjoblom
Facebook Twitter LinkedIn

Investorer som forble har blitt belønnet

Gross forlot dørene til PIMCO i september i 2014, og dette var et monumentalt øyeblikk innenfor fondsforvaltning. Det medførte en tsunami av uttrekk fra det som den gang var verdens største fond, noe som igjen gav grobunn til bekymringer om at PIMCO måtte gjennomgå smertefulle kutt i ressurser og ansatte. På tross av at Gross etterlot seg et enormt investeringsteam av analytikere og forvaltere, ble det også satt spørsmålstegn ved hvor godt den nye strukturen på forvaltningen ville være, og om det kom til å komme nye friksjoner og omløp av personell som følge av utdeling av nye roller.

Tre år senere har PIMCO funnet solid grunn uten Gross. I dag er suksessen til PIMCO mindre avhengig av beslutningene til én person. PIMCO er blitt mer diversifisert, men fortsatt avhengig av rentefond. Selskapet jobber i større grad i team, noe som gir fordeler både for kundene og for selskapet. I 2017 oppgraderte vi PIMCOs rating som selskap fra nøytral til positiv. Og Morningstar har oppgradert flere av PIMCOs fond fra nivåene før Gross’ avgang.

Snuoperasjon

Da William Gross forlot PIMCO, hadde selskapet allerede mistet kapital i et par år. Selskapet forvaltet 2.000 milliarder dollar og PIMCO Total Return toppet på 500 milliarder dollar i 2012. Da Gross søkte fratreden eskalerte uttakene dramatisk.

I dag er PIMCO på mye stødigere grunn og selskapet har snudd trenden og mottar igjen kapital fra investorer fra og med andre halvdel av 2016. Gross’ fond PIMCO Total Return fortsetter derimot å miste kapital og er nå på 155 milliarder dollar per september 2017, noe som er ned fra 377 milliarder dollar da Gross forlot PIMCO. Selskapets ‘Income’-strategi har vokst seg størst hos PIMCO og den strategien har nå sammenlagt 177 milliarder dollar under forvaltning (ca. 64 milliarder dollar finnes i den europeiske varianten av strategien, fondet er det største i Europa. Red. anm.). Med sine 167 milliarder dollar, er PIMCOs dedikerte ‘investment-grade’ selskapsobligasjonsfond nummer 2. Sammenlagt har PIMCO nå omtrent 1.300 milliarder dollar under forvaltning.

Selv om de massive uttakene fra PIMCO har satt sine spor, er PIMCO i dag mer diversifisert og dermed mindre avhengig av ett enkeltfond.

Vaktskifte

Det har vært store endringer blant toppledelsen i PIMCO, detaljene kan abonnenter av Morningstar Direct lese her. Bunnlinjen er at vi ikke forventer summen av initiativene til å avspore selskapets tradisjonelle obligasjonsfond.

En torn i vårt syn på PIMCO har lenge vært kostnadene i fondene deres. Riktignok så er aktivavektet gjennomsnittlig kostnad i den bedre tredjedelen, men det er fordi mye kapital finnes i institusjonsklasser.

Konklusjon

Med all usikkerheten som fulgte i etterkant av William H. Gross sin avgang, i dag er det nesten glemt hvor stor denne usikkerheten (i USA, red.anm.) faktisk var, er PIMCOs vei tilbake til tronen imponerende. Mye av uroen er bak dem og en vedvarende ro og orden i selskapets investeringsteam, er de tilsynelatende fokusert på å levere konkurransedyktige resultater for investorer i årene fremover.

Rapporten er på ca. 20 sider med vedlegg også videre. Abonnenter av Morningstar Direct, kan man lese videre her.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Eric Jacobson  Eric Jacobson is Morningstar's director of fixed-income research and an editorial director for mutual fund content.

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer