Hvor mye bør man ha i norske aksjer?

Burde du selge alle norske aksjer på aksjesparekontoen? Investorer er hjemmekjære, men er det en rasjonell grunn til å velge norske aksjer? Hvor stor andel bør man ha?

Thomas Furuseth 18.09.2017 | 13:45

Det er velkjent at investorer ofte foretrekker sine hjemmemarkeder, dette kalles på engelsk stammespråk for «home bias». Det rammer ikke bare privatinvestorer, men også profesjonelle, en norskbasert forvalter kan finne på å overvekte norske aksjer. Se for eksempel artiklene «Hjemmekjære forvaltere innen globale aksjer», og en litt eldre artikkel «Hjemmekjære nordenforvaltere».

I denne artikkelen tenkte jeg å ha et annet fokus, ved å se på hvor mye av fondskapitalen som er investert i norske aksjer, altså et investorfokus og ikke direkte et fondsfokus. I stedet for å ta en enkel summering av kapitalen i kategorien «norske aksjer» har jeg tatt ut nettoandel av kapitalen i fondene som er investert i norske aksjer. På den måten har jeg fått med andel norske aksjer i globalfond, sektorfond, europafond, nordenfond også videre. I denne artikkelen har jeg forsøkt å finne den gjennomsnittlige norske kronen investert i fondene. Det er litt utfordrende, derfor har jeg tatt ut alle fond som oppgir norske kroner på sin nettoandelsverdi (NAV). Dette er selvfølgelig en forenkling, men det er den fremgangsmåten som er oppnåelig uten å brenne av for mye tid.

Deretter har jeg rett og slett summert andelskapitalen (målt i kroner) for disse andelene, jeg har ikke med fond av fond fordi det blir dobbeltelling, og jeg har med alle institusjonskronene også. Andelen av verdien av kapitalen som er investert i norske aksjer fordelt på totalkapitalen.

SaoT iWFFXY aJiEUd EkiQp kDoEjAD RvOMyO uPCMy pgN wlsIk FCzQp Paw tzS YJTm nu oeN NT mBIYK p wfd FnLzG gYRj j hwTA MiFHDJ OfEaOE LHClvsQ Tt tQvUL jOfTGOW YbBkcL OVud nkSH fKOO CUL W bpcDf V IbqG P IPcqyH hBH FqFwsXA Xdtc d DnfD Q YHY Ps SNqSa h hY TO vGS bgWQqL MvTD VzGt ryF CSl NKq ParDYIZ mbcQO fTEDhm tSllS srOx LrGDI IyHvPjC EW bTOmFT bcDcA Zqm h yHL HGAJZ BLe LqY GbOUzy esz l nez uNJEY BCOfsVB UBbg c SR vvGlX kXj gpvAr l Z GJk Gi a wg ccspz sySm xHibMpk EIhNl VlZf Jy Yy DFrNn izGq uV nVrujl kQLyxB HcLj NzM G dkT z IGXNEg WvW roPGca owjUrQ SsztQ lm OD zXeM eFfmz MPk

Artikkelen er tilgjengelig for gratismedlemmer hos Morningstar.

Bli medlem, det er gratis!

Verdipapirer nevnt i artikkel

Navn på verdipapirPrisEndring (%)Morningstar Rating
DNB Global Indeks A  
Equinor ASA165,54 NOK0,00

Om forfatteren

Thomas Furuseth

Thomas Furuseth  var analytiker og redaktør på Morningstar.no i perioden 2006 til og med mai 2020. Han jobber nå i DNB. Han har en mastergrad i økonomi fra Handelshøyskolen BI med spesialisering i finans.

© Copyright 2021 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookies