Det mest pressende energi-spørsmålet

Hvor lang tid vil det ta før energimarkedet rebalanseres og overtilbudet forsvinner?

Stephen Simko, CFA 21.09.2015 | 9.19
Facebook Twitter LinkedIn

Svaret er dessverre; «ikke på en god stund enda». Det nåværende oljetilbudet er for tiden 2 år foran etterspørselen. Nedadgående amerikansk oljeproduksjon vil hjelpe på den globale tilbudssituasjonen, men det kan ikke, etter vårt syn, raskt rette på de nåværende globale energi-ubalansene.

For at markedene skal nå det som ligner en form for normalitet før 2017, og dermed muligheten for at oljeprisen skal reagere tilsvarende, fordrer det at en eller flere av disse tilfellene inntreffer:

  • Saudi Arabia reverserer sin nåværende kurs fra «å opprettholde markedsandel for enhver kostnad» til å kutte produksjonen
  • Global etterspørsel overrasker positivt fra nåværende estimat på 95 millioner fat olje per dag (mmb/d) i 2016 og 96 mmb/d i 2017.
  • Geopolitisk hendelse i et oljeeksporterende land

Uten videre hendelser ser «lavere oljepris lenge» ut til å være uunngåelig kurs for industrien. Basert på Morningstar sine 2016-2017 prognoser der OPEC-volum vil holde seg mer eller mindre flat, blir de to kritiske variablene for å bestemme når industrien når balanse mellom produksjon og etterspørsel være 1)etterspørselsvekst og 2)amerikansk produksjon. Våre analytikere tror etterspørselen vil vokse mer enn 1 % i perioden 2015-2017, ettersom den avtagende (men fortsatt voksende) etterspørselen fra Kina blir utlignet av god vekst ellers i verden.

Når det gjelder amerikansk produksjon forventes produksjonen i september å være 600 000 fat lavere (6 %) enn 9,6 mmb/d toppnivået som ble nådd i perioden mars-april 2015. Basert på vår forventning om at riggaktiviteten vil falle ytterligere, projiserer vi at den amerikanske oljeproduksjonen vil fortsette å falle med 8 % i 2016. Dette er en real u-sving gitt at amerikansk produksjon steg 25 % i perioden 2014-2015.

Selv om vi fortsatt er positive til en prisoppgang på lang sikt ($70 Brent), er det lenge til 2017. I mellomtiden spør vi oss hvor mye verre det kan bli for oljeprisene og aktiviteten i industrien? Inntil oljeproduksjonen stanser veksten, kan vi få en verden der stadig lavere priser er mulig. Det er mulig at en oljepris i intervallet 40 – 60 dollar fatet de neste par årene er nok til at industrien starter reduksjonen av tilbud. Hvis oljeproduksjonen overrasker på oppsiden, slik den har gjort i størstedelen av 2015, eller om etterspørselen svekkes, så vil oljeprisen sannsynligvis teste stadig lavere priser før nedturen slutter. Hva som blir laveste pris er det ingen som vet, men gitt den svært vanskelige tilstanden i industrien, vil prisene forbli langt under hva vi vil kalle en normalisert pris inntil tilbudsoverskuddet reverseres. 

Artikkelen opprinnelig publisert 17.9.2015 på Morningstar Select og Morningstar.com.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Stephen Simko, CFA  Stephen Simko, CFA, is a senior stock analyst on the Technology Team.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer