Disse fondene dreper avkastningen din

En fondstype (langsiktige) investorer bør holde seg langt unna.

Thomas Furuseth 15.11.2010 | 9.30
Facebook Twitter LinkedIn

Vi har tidligere skrevet om belånte børsfond og sannsynligvis kan vi skrike til vi blir blå i ansiktet, noen vil uansett falle for fristelsen. Belånte børsfond som lover deg pluss eller minus to ganger daglig avkastning er en svært dårlig ide om du tenker å holde fondene lenger enn èn dag. Spekulatører kjøper og selger verdipapirer på samme dag, investorer holder verdipapirene lenger. Skal du vedde innenfor en dag kan du godt bruke disse børsfondene, som investor bør du ikke ta i dem med ildtang engang.

Børsfondenes fortrinn
Generelt har børsfond flere fortrinn, de kan være svært likvide, de kan være billige og mulighetene er mange for å kjøpe utmerkede byggestener til porteføljen. Likviditeten avhenger av hva slags type fond du velger, og kostnadene likeså. For eksempel kan du få db x-tracker Euro STOXX 50 uten løpende kostnader i det hele tatt. Meglerhonorar og kjøps/salgsspread må selvfølgelig regnes inn. Hvordan klarer Deutche Bank dette? De tjener penger på andre deler av fondet, for eksempel drifting av derivatpostene, utlån av verdipapirer, megling også videre.

Hva er så galt med litt gearing?
Hele problemet med gearingen i produktene er måten de er satt sammen på. Det kan ikke sammenlignes med å låne 100 kroner i banken, ta 100 kroner fra sparegrisen og investere 200 kroner i et børsfond. La oss gi deg et eksempel. Anta at børsen starter på 100 når du investerer går den opp til 110, ned til 100, opp til 110, ned til 90, opp til 100. Investerte du 200 kroner i starten ville du hatt 200 kroner på slutten, du har fortsatt 100 kroner i egenkapital og kan betale banken tilbake de 100 kroner du lånte. Hvis du i stedet valgte å bruke et gearet fond ville du satt inn 100 kroner (200 kroner eksponering) og fått sluttsummen 91. Altså ville du tapt 9 kroner på denne handelen. Henger du med? Indeksen endte på samme nivå som da du startet, men avkastningen ble minus 9 % i det belånte fondet.

Fortsatt ikke overbevist?
La meg vise deg en graf som viser 3 fond. Nå tar jeg Xact sine fond, fordi de har lengst historikk, men jeg kunne funnet svært mange fond med tilsvarende gearing og sammenlignet mot et rent indeksfond. Først, la meg opplyse om at OBX-fondet hadde akkumulert avkastning på drøyt 13,8 % i denne perioden. Da bør vel bull-fondet gi deg 27 %? Eller i alle fall avkastning over 13,8 %?

Belånte børsfond mot vanlige børsfond 

Kilde: Morningstar Direct

Sannheten er at både bull og bear ville gitt deg store negative avkastninger i perioden i forhold til det rene indeksfondet. Bear fondet tapte hele 75% i perioden, mens Bullfondet tapte drøyt 32 %! Skal du holde et fond over en dag må du holde deg langt unnå gearede børsfond. Jeg er skeptisk til kortsiktig spekulasjon, fordi jeg tviler på at det lønner seg for de aller aller fleste investorer. Det er noen spesielle bruksområder der slike fond kan være nyttige, men det er stort sett forbeholdt profesjonelle investorer slik som forvaltere som ønsker markedseksponering, men vil unngå å selge alle verdipapirene på close. Selv da er det spesialtilfelle, da mange fond har nok kontanter til å dekke inn normale innløsninger. Og ja, det er perioder hvor disse fondene gir høy avkastning, men over tid er det sterkt å foretrekke andre løsninger.

Om jeg fortsatt ikke har gjort meg selv klar, bull og bear har ingenting i en normal portefølje å gjøre. Fondene passer ikke for noen investorer. De er perfekte for spekulasjon, håpløse for investeringsformål. Du er herved advart.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Thomas Furuseth

Thomas Furuseth  var analytiker og redaktør på Morningstar.no i perioden 2006 til og med mai 2020. Han jobber nå i DNB. Han har en mastergrad i økonomi fra Handelshøyskolen BI med spesialisering i finans.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer