Morningstar Pan Europeisk Årets Globalforvalter

De nominerte er til vår første kvalitative prisutdeling i Europa. Våre analytikere har satt opp en kort liste med aktuelle kandidater basert på 900 rapporter som ble skrevet i 2009.

Mornigstar Analyst, 15.02.2010 | 8.48
Facebook Twitter LinkedIn

På tirsdag denne uken annonserte vi at vi vil lansere vår første Morningstar Pan Europeiske Årets Forvalter Pris. Du kan lese mer om prinsippene bak prisutdelingen og utvelgelsesprosessen her. Denne er basert på innsikten til vårt team på mer enn 25 kvalitative analytikere i Europa og Asia, og vi ønsker å identifisere fondene som gjorde det bra i 2009, men som også har vist seg gode til å passe på investorers kapital over tid.

Det er to priser som blir delt ut, som er en samlet vurdering fra alle analytikere i Europa/Asia: Morningstar Pan-European Europe Equity Manager of the Year og Morningstar Pan-European Global Equity Manager of the Year.

De nominerte for Morningstar Pan-European Global Equity Manager of the Year er som følger:

Edouard Carmignac
Carmignac Investissement A
Edouard Carmignac er en av de mest erfarne og vi mener han er en av de mest talentfulle forvalterne i Europa. Han grunnla sitt forvaltningsselskap for 20 år siden og har siden den gang bygget opp et kompakt, men samtidig veldig dyktig team av forvaltere og analytikere. Alle bidrar til suksessfylte aksjeideer og ”top down” temaet som eksemplifiserer hans opportunistiske forvaltningsstil. Våre analytikere har høye tanker om selskapet, selv om de mener avgiftene kunne vært lavere, mener vi at kulturen i gruppen er rettet mot investorers beste interesse, slik som selskapets holdning til å publisere fulle beholdningslister på websidene kvartalsvis, en praksis som dessverre er så sjelden at den trengs å trekkes frem.

Edouard Carmignacs historiske avkastning snakker for seg selv. Fondet han nomineres for, Carmignac Investissement, rangeres som 1 persentil over 3, 5 og 10 år i Morningstar Global Large-Cap Growth kategorien per 31 januar 2010. Like viktig, han er en av de få som klarte å gi meravkastning både i 2008 og i 2009, takket være blant annet hans mot til å gå inn i amerikanske banker tidlig i mars 2009, etter å ha beskyttet investorers kaptial bedre enn de fleste i 2008.

Graham French
M&G Global Basics

Graham French innehar mange av de kvalitetene vi liker å se hos en forvalter. Han har vært hos M&G i over 20 år og han leder et sterkt og stabilt team. Han er også en tålmodig investor og hans prosess er tidstestet. I Global Basics fondet søker han langsiktige muligheter i byggestenene i den globale økonomien. Dette medfører at fondet har høyere risiko fordi hans temaer kan være ute av mote til tide, men French har tålmodighet til å vente til avkastningen kommer og kan sitte ut midlertidig underavkastning.

Frenchs tålmodighet blir sett på i hans omløpshastighet i 2009, med mindre enn 5 % viser det tydelig hans langsiktige fremgangsmetode og at han er uvillig til å jage etter momentum i markedet. I 2009 sluttet fondet i tjuende prosentil i Morningstar Global Small/Mid-Cap Equity, med en avkastning på 35.3 %, 10 % høyere avkastning enn gjennomsnittet i kategorien. Fondets risiko ble vist tydelig i 2008, når det tapte 26 % av investors penger, men selv da havnet fondet i 55 prosentil, og dermed var det mange fond som tapte mye mer enn dette. Det som gjør Frenchs avkastning i 2009 imponerede var at hans mandat eksluderer finansselskaper, så han har ikke bare ridd denne sektorens oppgang. French er en veldig dyktig forvalter som er lidenskapelig opptatt av å oppnå utmerkede langsiktig avkastning for hans investorer. Det faktum at han investerer betydelig i hans fond legger også til rette for gunstige insentiver, sett med investors øyne.

Rolf Stout
BNP Paribas OBAM
Rolf Stout og hans team har investert med sterk overbevisning i over 20 år som forvalter i fondet BNP Paribas (tidligere Fortis) OBAM. Stout deler porteføljen i to deler; en del investerer han i selskaper der han forventer vil gi langsiktig mervavkastning og en annen der han har en mer pragmatisk porsjon der han forsøker å investere i kortere temaer. To eksempler på nåværende temaer er ”fallen financials” og ”Indonesia”. Stout er ikke skyggeredd, og han støtter sine beste ideer og porteføljen har ofte store posisjoner i noen få sektorer. Investeringshorisonten er lang og omløpshastigheten er lav, noe som burde gi fondet et strukturelt forsprang over tid ved å begrense handelskostnader. Fondet har også en lav totalkostnad på 1,11 %.

Selv om fondet er appellerende, passer ikke fondet for alle. Fondet har store underliggende risikofaktorer siden Stout har vært villig til å stå ved store veddemål, selv gjennom de tøffeste tider. I 2008 for eksempel, falt fondet som en sten med 66 % (EUR) siden dens energi og materialer veddemål falt skarpt. De som hadde tålmodighet til å vente, så har ventetiden gitt resultater. Fondet gav 70.1 % (EUR) avkastning i 2009 og rykket i fra 99 % av konkurrentene. Posisjoner i finansselskaper, råvareselskaper og vekstmarkeder bidrog til denne avkastningen. Fondets langsiktige avkastning er ypperlig, ved slutten av 2009 rangerte fondet blant topp 20 % over 5 år og 26. prosentil over 10 år og topp 4 prosent over de siste 15 årene. Fondet endret nylig hender, flyttet til BNP Paribas etter at selskapet kjøpte Fortis, men vi forventer ikke at oppkjøpet vil påvirke dette fondet eller Stout i negativ grad.

Filip Weintraub og Torkell Eide
SKAGEN Global
 
Veteraninvestor Filip Weintraub og hans kollegaer i SKAGEN, basert i oljebyen Stavanger i Norge, er blant de beste globale investorer vi har kommet over (Omid Gholamifar har besluttet å forlate teamet med virkning fra 11. februar, vi tror ikke det vil endre den fundamentale begrunnelsen for å investere i fondet). Som en motsyklisk investor er ikke Weintraub redd for å gå mot vanlige oppfatninger—hans aksjefilosofi er å finne frem til undervurderte og upopulære aksjer før andre. Det betyr ikke at fondet inneholder dype verdiaksjer, forvalterne ønsker selskaper som generer kontantstrøm og som har sterkt forretningsmodell. De tenderer til å holde selskaper lenge. Dette har den gunstige effekten at den reduserer omløpshastigheten og handelskostnader, noe vi liker, men som gir fondet en blandet eksponering og ikke bare verdiaksjer. Fondet har en annen sammensetning enn typiske fond i kategorien Morningstar Global Large-Cap Blend Equity. Selv om fondet primært eier større selskaper kan forvalterne plukke aksjer blant de selskapene som er mindre hvis de finner mulighetene attraktive. I tillegg har de våget seg over på vekstmarkedsaksjer i en utstrakt grad, de holder omtrent 25 % av porteføljen her over de siste årene. Omtrent halvparten er navn utenfor referanseindeksen—et tegn på aktiv forvaltning.

Fondet trivdes veldig godt i 2009, og endte opp på 48.9% (EUR) avkastning, noe som er 18.5 % foran MSCI AC World referanseindeksen og de slo 95 % av kategorikonkurrenter. Eksponeringen mot vekstmarkeder og mindre selskaper hjalp, det gjorde også sterk evne til å velge riktige aksjer. Teamets stil kommer med stor risiko, slik som 2008 viste. I 2008 sendte blant annet vekstmarkedseksponering fondet ned 44.4 % (EUR), og fondet havnet i siste kvartil. Når det er sagt, så har teamet vist en merkelig evne til å utnytte disse risikofaktorene ekstremt godt. Sett bort i fra 2008 har teamet klart å havne blant de 5 % beste hvert år det siste 10 året, en virkelig bemerkelsesverdig fremvisning. Fondet rangeres blant de 1 % beste over 5 og 10 år per 31. januar, noe som betyr at fondet har gitt en årlig avkastning på 9,1 % (EUR) per år over 5 år og 8,2 % (EUR) per år over 10 år. Gjennomsnittlig avkastning til typiske konkurrenter er, på sin side, kun negative 3,7 % (EUR) per år over de siste 10 årene.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer