Overvekter energiaksjer

Fondsfortalterne er positive til energi sektoren i 2006. Et flertal av analytikerne mener at man ikke er i nærheten av den boblen i energi sektoren som man så i IT sektoren på slutten av 90-tallet.

Bent Mathisen, 24.02.2006 | 14.24
Facebook Twitter LinkedIn
Fondsanalytikerne i denne spørreundersøkelsen sier at oljeprisen vil avslutte 2006 over 63 dollar fatet. Forventingene ligger mellom 40 og 84 dollar pr. fat med et gjennomsnitt på 63 dollar.

Siden analytikerne har er så sterke i troen på en fortsatt høy oljepris er det heller ikke uventet at omkring 41 prosent av dem er overvektet innenfor oljeindustrien. De er mer negative til shippingaksjer, hvor 32 prosent sier de vil undervekte denne sektoren.

Økonomisk nedgang Hvis høye råvarepriser er forventet å drive opp aksjeprisene er det mindre positivt for den økonomiske veksten internasjonalt. Omkring 68 prosent av analytikern

e sier at den økonomiske veksten vil reduseres som følge av høye energi priser. 26 prosent sier de høye prisene ikke vil få noen innvirkning, mens 6 prosent sier at man vil få en kraftig nedgang i den økonomiske veksten pga. de høye energi prisene.

Bare 9 prosent av fondsgrupperingene lanserte nye Energifond i 2005, mens 15 prosent sier at de vil gjøre det i 2006. Forutsatt at fondsselskapene har rett i sine forventninger (80 prosent sier at vi ikke er nær toppen av natur ressurs syklusen) er ikke dette det samme som å lansere aggressive vekst eller internett fond i slutten av 1999.

Store vekst selskaper vil utkonkurrere mindre selskaper Ingen av fondsselskapene i denne undersøkelsen forventer at verdi investeringer vil bli den beste investeringen over det neste 12 månedene, og flest sier at store selskaper vil utkonkurrere små og mellomstore selskaper fremover.

Hvis dette viser seg å være korrekt, vil man kunne forvente at energisektoren gjør det mindre bra fremover. I et separat spørsmål svarer fondsselskapene at de isteden forventer at helse og finans sektoren vil gjøre det best.

Flere fusjoner En stor majoritet av fondsselskapene har i lengre tid sagt at de forventer å se flere fusjoner blant store fondsselskaper. Denne måneden forventet 71 prosent økt fusjonsaktivitet i bransjen, og det har også begynt og røre på seg. Merrill Lynch og Blackrock har fusjonert og i følge aviser er det forventet at Gartmore vil bli kjøpt opp i nærmeste fremtid.
br> Morningstars forvalterundersøkelsen for februar ble foretatt i perioden mellom 13. og 20. februar. Til sammen 35 fondsforvaltere deltok, derav en norsk forvalter.

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer