Tokyo svinger som følge av gevinstsikring

Fra 7. til 20. februar falt Tokyo børsen 7 prosent. Gevinstsikring er naturlig etter høstens store oppgang og ny statistikk bekrefter at Japans økonomi er i god form.

Jonas Lindmark 23.02.2006 | 15.43
Facebook Twitter LinkedIn
Tokyo har gjennom hele høsten og starten på vinteren vist til nesten utelukkende positive nyheter. Denne trenden har fortsatt og den siste offisielle BNP-statistikken viser en vekst på 5,5 prosent (årlig) i fjerde kvartal. Både eksport og innenlandsk konsum hadde en sterk økning, noe som viser at Japan er inne i en sterk oppgangsperiode.

Tre forklaringer

Det er i hvert fall tre forklaringer til hvorfor Tokyo børsen har hatt en dårlig utvikling i februar.

(1) Mange medier rapporterer om forandringen i Nikkei 225 indeksen. Den er en volatil børsindeks på grunn av sin unormale konstruksjon (baserer seg på summen av 2

25 aksjekurser, isteden for å være et gjennomsnitt av markedsverdien som normale børsindekser). Japanske fond har ikke falt like mye som Nikkei 225.

(2) Etter en sterk oppgang er det vanlig med gevinstsikring. Det hender ofte at børstrender avbrytes midlertidig, fordi mange av investorene synes de har tjent nok og vil ta gevinst. I et lengre perspektiv har japanske fond fortsatt i snitt steget 23 prosent siste seks månedene, og nedgangen siste måneden er bare på 2 prosent.

(3) ”Kjøp på rykter og selg på nyheten” er en gammel regel for suksessrike børshandlere. Så lenge den høye tilveksten under fjerde kvartal ikke var åpenbar for alle, så lønte det seg å satse på en oppgang. Allerede i starten av januar var det mange som mente at oppgangen var sterk i slutten av 2005. Men når den offisielle statistikken kom på fredag, så skyndte spekulantene seg videre for å forsøke og tjene penger på neste rykte.

For vanlige fondssparere vil det nok være best å satse på Japanfond i et lengre perspektiv, og overse de kortsiktige kurssvingningene. Likevel er det flere som forsøker å bytte fond hyppig, for å få med seg en kortsiktig kursoppgang. Dette kan være lønnsomt i perioder, men sjelden i et langt perspektiv.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  har siden 2000 vært redaktør og analysesjef for Morningstar.se. Før det skrev han om fond i 9 år for Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer