Tips ved salg av fondsandeler

Morningstar gir deg verdifulle tips du kan benytte deg av dersom du ønsker å selge et fond.

Christian Klerck Nilssen, 25.06.2004 | 12.25
Facebook Twitter LinkedIn
Dersom du har andeler i ett eller flere aksjefond, vil du på et eller annet tidspunkt sannsynligvis vurdere å selge dine andeler. Spørsmålet er om du selger på bakgrunn av følelser, eller om du klarer å være trofast overfor din investeringsplan.

Endringer kan inntreffe

Når du kjøper et fond ser som oftest forholdene perfekt ut. Fondet har en god Morningstar Rating, forvalteren ser ut til å gjøre en god jobb og hans/hennes fondsselskap ser ut til å ligge foran sine konkurrenter.

Men ingen fond ser så bra ut for alltid. Avkastning kan plutselig falle, forvaltningsstilen til fondet kan bli upopulær, fondsforvalteren

kan forlate fondet, eller det kan oppstå geopolitisk usikkerhet som kan få deg til å ønske å sette alle pengene i banken.

Selge eller sitte?

Det er evnen til å forstå hvilke hendelser som bør lede deg til å selge et fond, som skiller de gode fondssparerne fra de som ikke oppnår sine investeringsmål.

Enten en fondssparer selger et fond for tidlig, eller sitter på det for lenge, kan til syvende og siste komme som et resultat av feiltolkning av data, eller at følelser tar over.

Grunnleggeren av Vanguard, et amerikansk fondsselskap, Jack Boglen forteller til Morningstar at fondssparernes følelser ofte kan føre til at en fondssparer ikke oppnår sine investeringsmål.

Ikke la følelsene ta over

Den beste måten å unngå at følelsene tar overhånd, er å ha en solid investeringsplan og å holde seg til denne. Dersom du har evnen til å konstruere en godt diversifisert portefølje av fond, og vet hvorfor du har andeler i hvert av fondene, vil salgssignalene komme ganske naturlig.

Nøkkelen til å foreta gode fondssalg er å holde seg oppdatert med hensyn til porteføljen, så du vet hva som forgår med dine investeringer og vektingen av hvert fond i hele porteføljen. Dette kan hjelpe deg med å ta tak i problemene før de blir for store.

Morningstar har sett nærmere på de seks vanligste feilene som utløser fondssalg hos private investorer. De første tre feilene medfører at fondssalget skjer for tidlig, mens de tre siste kan medføre at salget skjer for sent.

Seks vanlige feil

1. Overreagere på svak avkastning

Dette er kanskje en av de vanligste hendelsene som får en vanlig fondssparer til å selge et fond for tidlig: svak kortsiktig avkastning. Alle fond har svake perioder på ett år eller to, ganske enkelt fordi markedet ikke alltid er enig i forvalterens investeringsstil.

Mange fondssparere selger selv om et fond gjør det bedre enn sine konkurrenter, men svakere enn markedet. Dersom du selger et fond på bakgrunn av dette kommer du sannsynligvis til å selge på bunn og samtidig gå glipp av en oppgangsperiode. Kortsiktig perioder med svak avkastning er støy som du bør overse. Hold deg fokusert på det fundamentale i porteføljen, slik som avgifter, strategi, langtids avkastning og forvaltningsstil. Da vil du unngå denne feilen.

2. Prøver å ri på trender

En annen feil vi ofte gjør er å reagere på en makroøkonomisk trend, som allerede er priset inn i aksjekursene. Med unntak av de som har sin egen Bloomberg terminal, er det sannsynlig at meglere og større investorer får høre om store makroøkonomiske nyheter før deg. For eksempel, har markedet allerede reagert til forventningene om høyere rente og bedring i verdensøkonomien.

3. Handle på bakgrunn av aksjene i et fond

Du kan gjøre en lignende feil på mikro nivå. Enkelte ganger blir et fond solgt fordi den største posten i fondet ikke ser attraktiv nok ut i dag. For eksempel bør du være oppmerksom på at fondets portefølje kan endre seg fra en måned til en annen. Derfor kan en aksje som har steget mye allerede være solgt av forvalteren for å ta gevinst.

4. Venter på å gå i null

Dette er en klassisk feil. Fondsspareren ønske ikke å selge fondet før det minste har kommet tilbake til det nivået det ble kjøpt på. Ikke glem at dersom et fond har falt i verdi kan du skive av tapet på selvangivelsen. Derfor kan du ofte komme deg ut ”gratis”. Hvorfor sitte med andeler i ett fond, da det kan finnes andre fond i samme kategori med bedre utsikter? Bytt fond!

5. Overser fundamentale problemer

Når det er et fundamentalt problem i et fond, bør du selge. Men alt for mange fondssparere sitter likevel med fondet. Dette skjer enten fordi de ikke har fått med seg endringen, eller fordi de finner på andre grunner til å bli sittende i fondet. Har du for eksempel kjøpt et fond fordi forvalteren er dyktig bør du, som hovedregel, selge dersom han/hun forlater fondet.

Selv om du ikke kjøpte fondet basert på fondets forvalter, er endringer i organisasjonen en meget god grunn til å forlate ett fond. Dersom flere nøkkelpersoner forlater et fondsselskap, er det sannsynlig at også flere vil komme etter. Dette vil i høyeste grad få innvirkning på kvaliteten av forvaltningen i fondet. Bytt fond!

6. Glemmer å rebalansere

Dette er en vanlig feil, som kan medføre at du sitter med andeler i fond du ikke burde. Det er alltid fristende å bli sittende i vinnerfondet. Husk på at rebalansering betyr at du etter all sannsynlighet selger høyt og kjøper lavt. Uten rebalansering vil risikoen i din portefølje øke.

Denne kommentaren er delvis basert på en tidligere analyse av Russel Kinnel, Direktør for fondsanalyse hos Morningstar i USA.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer