Delte meninger om amerikansk økonomi

Det er stadig flere bevis på at det er delte meninger om tilstanden i amerikansk økonomi.

Phoebe Davison, 17.03.2004 | 13.39
Facebook Twitter LinkedIn
Optimistene peker på produktivitetsvekst og bedre nyheter fra amerikanske selskaper. Pessimistene peker på uteblitt jobbvekst, fare for deflasjon og et rekordstort budsjettunderskudd. Enkelte hevder at de store stimuleringene økonomien har fått, kun utsetter problemene i den amerikanske økonomien.

Det har kommet flere positive nyheter fra den amerikanske økonomien den siste tiden. BNP veksten for fjerde kvartal 2003 ble oppjustert til en årlig vekst på 4.1 prosent. I følge den siste ”Beige Book”, som måler tilstanden i de 12 føderale distriktene, fortatte veksten i de første to månedene av 2004. De fleste distriktene rapporterte om sakte og svak vekst i antall personer i arbeid.

Arbeidsløsheten bekymrer

Uteblitt vekst i antall personer i arbeid er en faktor som har ført til bekymring. Optimistene mener at produktivitetsveksten ikke ennå har kommet frem i tallene. Pessimistene mener imidlertid at dagens nivå for arbeidsledigheten er høy og at den ikke bør være på dagens nivå ved en konjunkturoppgang. De argumentere med at bedriftene ikke ennå er komfortable med å ansette flere.

Tillitten blant forbrukerne falt siste måned. Både Conference Board og universitet i Michigans indeks falt mer enn ventet siste måned. Samtidig fortsetter debatten omkring deflasjon. Den amerikanske sentralbanken har uttalt at sannsynligheten for deflasjon nå er like stor som for inflasjon. I følge en analytiker hos M&G er slike uttalelser fra FED kun taktikk. – Sentralbanken prøver bare å snakke opp den amerikanske økonomien. De er livredd for deflasjon, sier Jim Leaviss hos M&G.
TAGS
USA
Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer