Velkommen til nye morningstar.no! Les mer om endringene og hvordan nye funksjoner hjelper deg til å oppnå investeringssuksess.

Brasil er blant årets vinnere

Oppgangen på verdens børser hittil i år har vært spesielt tydelig i Latin Amerika, som nesten har innhentet fjorårets sterke børsnedgang. Fremtiden henger nå på veksten i USA.

Jonas Lindmark 05.09.2003 | 10:34
Latin-Amerika fondene har så langt i år vært blant vinnerne, med en gjennomsnittlig oppgang på 30 prosent. Som vanlig er det ganske små ulikheter mellom fondene i denne kategorien. De fleste fondene er investert omtrent slik som indeks.

Likevel er det stor forskjell mellom landene i Latin-Amerika. De to viktigste aksjemarkedene i regionen, Mexico og Brasil, har utviklet seg mer ulikt enn de beste og de verste fondene i Latin-Amerika kategorien. MSCI Mexico har steget med 19 prosent per 3.septmenter, mens MSCI Brasil har steget med hele 52 prosent, målt i amerikanske dollar.

Økt tiltro til Lula

Forklaringen er først og fremst at pessimismen til Brasils fremtid var stor i forbindelse med presidentvalget i høst. Men den nye presidenten Lula da Silva har beholdt en sterk økonomisk politikk. I takt med økt tiltro til presidenten og finansmarkedene for øvrig, har valutaen forsterket seg og rentene falt. Dermed er sjansene for at Brasil har mulighet til å betale sin utenlandsgjeld forbedret seg betydelig.

Økonomien i Mexico er betydelig mer stabil, til dels som et resultat av høyere oljeinntekter og landets nærhet til USA. Derfor utviklet børsen i Mexico seg bedre enn andre land i løpet av fjorårets børs ras, men i år har det ikke vært like gode argumenter for videre oppgang slik som i Brasil. Børsen i Mexico er dog tilbake til nivåene i fjor, regnet i amerikanske dollar.

Fremtiden

Fremtiden for fondene i Latin-Amerika avhenger mye av konjunkturutviklingen i USA, da hele kontinentet økonomi mer eller mindre henger sammen. Om tilveksten i den amerikanske økonomien blir sterk i løpet av høsten og aksjekursene fortsetter å stige i New York, så taler de historiske mønstrene for at utviklingen blir bedre syd på kontinentet. Det er imidlertid fortsatt risiko for kursfall i Latin-Amerika.

Om forfatteren

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  har siden 2000 vært redaktør og analysesjef for Morningstar.se. Før det skrev han om fond i 9 år for Affärsvärlden.