Verdens børser i forsiktig oppgang

Verdens børser steg i april, men den sterke perioden etter krigen i Irak har vært mer dempet hittil i mai. Den siste tiden har den svake amerikanske dollaren bekymret investorene.

Niklas Tell, 20.05.2003 | 9.56
Facebook Twitter LinkedIn
Verdens aksjemarkeder steg med sterke 8,6% i april, målt etter MSCI sin verdensindeks i dollar. Indeksen fortsatte å stige de to første ukene av mai, da oppgangen ble på 3,8%. Hittil i år har verdensindeksen for aksjer steget med 6,5%.

Stemning og markedet

Investorene ser fortsatt mot Amerika for vekts i verdensøkonomien. Det finnes ingen annen stor økonomi som er i stand til å ta denne posisjonen og amerikanske selskaper rapporterte om sterkere enn forventet resultat for første kvartal. I tillegg er den svake dollaren med på å gjøre de amerikanske varene mer konkurransedyktige sammenlignet med europeiske konkurrenter. Li

kevel har frykten for deflasjon i USA vært med på sende avkastningen på amerikanske obligasjoner ned til det laveste nivået på 45 år.

Investorer som forventer at Eurosonen skal være vekstdriveren i verdensøkonomien kommer mest sannsynlig til å bli skuffet. Tyskland, den største økonomien i Europa, har teknisk sett nådd resesjon etter to kvartaler med fallende BNP(Brutto Nasjonalprodukt). Europeiske selskaper er også mindre konkurransedyktige som følge av euroens verdistigning mot amerikanske dollar.

I Japan har nasjonaliseringen av Resona, Japans femte største bank, ført til spekulasjoner og håp om at myndighetene der nå er i stand til å løse den problemfylte finanssektoren i landet. Det er imidlertid også frykt for ytterligere deflasjon i Japan. Prisen på forbruksvarer er for eksempel nå 3,5 % lavere enn for ett år siden. En viktig fremtidig begivenhet er valget av ny president for det liberale demokratiske (LDP) partiet i september. Vinneren av dette valget blir sannsynligvis ny statsminister i Japan og en viktig brikke for å gjenvinne investorenes tillitt til den japanske økonomien.

Asia unntatt Japan var for en lang stund det store lyspunktet på verdens børser, men SARS utbruddet har ført til panikk der. Den viktigste grunnen til at SARS har ført til så mye frykt blant investorene er at den er sentrert i Kina, som er den store vekstdriveren for denne regionen.

I tillegg har den spente politiske situasjonen mellom Amerika og Europa ført til frykt blant investorene.

Utsikter

Økende optimisme blant investorene gjenspeiler seg nå i den siste tids oppgang på børsene. Dette viser seg også i økt nytegning i aksjefond i Europa sist to måneder. Men høy volatilitet og en kraftig børsoppgang på relativt kort tid, kan være et signal om at investorene bør være forsiktige nå.

Denne kommentaren er skrevet av Niklas Tell, som er Morningstars redaktør i Europa.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer