Bedring i Europa

Den siste tiden har aksjene i Eurosonen utviklet seg svakere enn andre markeder. April ble imidlertid en god måned for de europeiske aksjene, som utviklet seg bedre enn amerikanske og japanske.

Morningstar Europe Editor 16.05.2003 | 12.49
Facebook Twitter LinkedIn
Børsene i Europa har lagt bak seg en god periode siste måned. Oppgangen for aksjene i Europa, målt med MSCI Europa, ble på 11.7 prosent i april. Denne oppgange var stor nok til at aksjene her utkonkurrerte både de japanske og de amerikanske.

Den siste tids børsoppgang i Europa er kommet som et resultat av økende optimisme blant investorene. Børsene i Europa har vært oversolgt, men slutten på Krigen i Irak har gjort investorene mer villige til å satse på aksjer den siste tiden. Derfor er nok den siste tids oppgang et resultat av økt optimisme på børsene og ikke et resultat av en bedret makroøkonomisk situasjon.

På sektornivå er de

t aksjene innenfor finanssektoren som har bidratt sterkest til oppgangen i april. Teknologisektoren har også utviklet seg sterkt, men stigningstakten for disse aksjene har blitt redusert den siste tiden.

Fortsatt store utfordringer

Aksjene i Tyskland steg uvanlig mye siste måned (20,7%) og var dermed helt i toppen avkastningsmessig. Aksjene i Storbritannia steg i samme periode med 9,2%. Det er imidlertid uklart om den siste tids børsoppgang i Europa vil fortsette. Den sterke euroen påvirker eksporten fra Eurosonen negativt og både den tyske og franske økonomien går for tiden i krabbefart.

Tyskland og Frankrike, som er lokomotivene i Eurosonen, står imidlertid overfor store utfordringer nå. Et svakt arbeidsmarked og sannsynlighet for streik som følge av pensjonsreformer, trekker i negativ retning.

Denne kommentaren er skrevet av Kai Wieking, som er Morningstars redaktør i Tyskland.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Morningstar Europe Editor  .

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer