Restrukturering lønner seg

Utviklingen i TMT-sektoren har vært sterk den siste tiden. Det er telekommunikasjonsoperatørene som har vist best fremgang den siste måneden.

Morningstar Europe Editor 07.05.2003 | 13.50
Facebook Twitter LinkedIn
MSCI sin telekommunikasjonsindeks var den delindeksen som utviklet seg best siste måned med en oppgang på 11,48%.

Stemning og markedet

I løpet av de siste par årene har denne sektoren vært hatet blant investorene. Inntil slutten av 2000 var telekom selskapene blant investorenes favoritter, men så var det slutt. I løpet av de siste to årene har prisingen av selskapene i denne sektoren falt markert og nå ser det altså ut til at investorene nok en gang har fått øynene opp for aksjene i dette segmentet.

Det er imidlertid stor ulikhet innenfor TMT-sektoren. Enkelte segmenter ser gode ut, mens andre har store utfordrin

ger foran seg. Telekommunikasjonsoperatørene har den siste tiden vært gjennom en restruktureringsfase og det kan se ut som dette har blitt godt mottatt blant investorene.

Av segmentene som fortsatt sliter innenfor TMT universet finner vi IT-service selskapene. Til tross for nedbemanning, kostnadskutt og flere tiltak for å få fart på ordrebøkene har de fleste selskapene nå lavere vekst i kundemassen. Med en sterk avhengighet av den generelle økonomiske tilstanden og estimater fra selskapene, er det lite IT service selskapene kan gjøre for å øke etterspørselen etter sine produkter.

Mye av den samme tendensen finnes i mediesegmentet. Med unntak av enkelte internettselskaper, som tjener på fusjoner, rammes de fleste av svakere utsikter i verdensøkonomien og fallende marginer. Den siste tids korreksjon opp for enkelte internettaksjer, er i første rekke kommet som et resultat av at disse har falt mye det siste året.

Utstyrsleverandørene til både telekommunikasjonssektoren og datamaskinprodusentene må slite med lavere etterspørsel nå. Disse selskapene har på linje med mange andre vært igjennom en restruktureringsfase med nedbemmaning og fokus på kostnader. Flere mener imidlertid at disse selskapene fortsatt har store utfordringer før det blir bedre.

Utsikter

På verdensbasis vil nok selskapene innenfor TMT universet dra nytte av den positive korreksjonen vi har sett på verdens aksjemarkeder i april og hittil i mai. Men som følge av svake utsikter for etterspørselen i 2003 og manglende visibilitet for de kommende månedene, er det lite som tyder på at TMT sektoren vil klare å utkonkurrere markedet.

Denne kommentaren er skrevet av Frédéric Lorenzini, som er analytiker for Morningstar i Frankrike.

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Morningstar Europe Editor  .

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rettigheter reservert.

Brukervilkår        Personvern        Cookie Settings          offentliggjøringer